PSIHIJATRIJSKA BOLNICA U KATASTROFALNOM STANJU: Zbog otežanih uvjeta krše se prava djece!

Goran Jakuš/ PIXSELL

Psihijatrijska bolnica u Kukuljevićevoj u teškoj je situaciji.

Dio pacijenata upućuje se na bolničko liječenje u bolnicu i bez indikacija za liječenje na zatvorenom odjelu; pacijenti ovdje ostaju i kad više nema indikacija za
liječenje na zatvorenom odjelu. Nema prostornih mogućnosti ni za odvajanje djece po dijagnostičkim kriterijima, što je neophodno za odgovarajuću dijagnostiku i liječenje. Primjerice, dijete s psihotičnom epizodom boravi u istoj sobi i dnevnom boravku s djetetom s anoreksijom ili s djetetom koje je pokušalo suicid; dijete s poremećajem ponašanja i razvojem disocijalnog poremećaja ličnosti, koje je heteroagresivno, smješteno je sa suicidalnim djetetom, depresivnim ili autističnim djetetom i slično, što onemogućava provođenje odgovarajućeg tretmana. Također, zbog nedostatka prostora pacijentima smještenima u psihijatrijskoj ne može se osigurati srednjoškolsko obrazovanje, te je potrebno osigurati nove prostore… Dvorište nije ograđeno te na svježem zraku ne mogu šetati svi pacijenti, već samo oni za koje postoji pozitivno mišljenje liječnika. Tako se može dogoditi da pojedini pacijenti i duže vrijeme ne borave na svježem zraku…

Ovo su samo dijelovi dramatičnog izvješća Lore Vidović, pučke pravobraniteljice koja je obišla Psihijatrisjku bolnicu za djecu i mladež u Kukuljevićevoj te zatekla alarmantno stanje. Prema njenom zapisu, tijekom 2015. godine  na Odjelu je popunjenost kapaciteta bila preko 122 posto.

Pravobraniteljica je primila apel iz bolnice, koji je odaslan na devet adresa. Njen tim nenajavljeno je došao u bolnicu tijekom lipnja te su razgovarali s ravnateljicom Bolnice i s nekoliko pacijenata. Obišli su i Bolnički odjel i zatekli katastrofalno stanje. Neodgovarajući prostorni uvjeti u bolnici značajno otežavaju liječenje djece, kao i rad zaposlenika.

Problem sa smještajnim prostorom i sanitarijama

Bolnički odjel prostire se na dvije etaže, na jednoj su smještena djeca od 6 do 14 godina (ukupno 16 kreveta), a na drugoj adolescenti od 15 do 18 godina (21 krevet). Na katu odjela za djecu nalazi se jedan tuš i dva wc-a, od kojih je jedan za zaposlene.

Na etaži za adolescente, koja je podijeljena na muški i ženski dio, nalaze se dva tuša, dva wc-a i dva umivaonika u muškom dijelu, dok su u ženskom dijelu jedan tuš, jedan wc i dva umivaonika.

“U Pravilniku o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti, propisano je da bolesnička soba može imati najviše četiri bolesničke postelje te da sve bolesničke sobe moraju imati vlastiti sanitarni čvor (kada/tuš, wc).”, upozorava pravobraniteljica.

Kao veliki problem navodi i činjenica da pacijente koje je potrebno fiksirati (mjera protiv agresivnog ponašanja) nije moguće odvojiti od ostalih, što može predstavljati ponižavajuće postupanje, ali i sigurnosni rizik za ostale pacijente.

Ovo je kršenje prava djece!

Liječenje u ovakvim neodgovarajućim uvjetima predstavlja kršenje prava djece, navodi se u izvješću. Također se upozorava da je potrebno što hitnije prestati s upućivanjem na na zatvoreni odjel, pacijente kojima takvo liječenje nije potrebno, što je bila dosadašnja praksa. Problem je i što Kukuljevićeva na bolničko lječenje prima veliki broj pacijenata iz ostalih dijelova Hrvatske jer njihovi bolnički centri nemaju mogućnosti zbrinjavanja najakutnijih i najkompliciranijih slučajeva u njihovim zavodima i odjelima za dječju i adolescentnu psihijatriju.  Stoga se nerijetko događa da se roditelji, koji ne žive u Zagrebu ili okolici, ne mogu uključiti u liječenje, što
predstavlja velik problem i negativno se odražava na tijek i ishod liječenja, stoji u izvješću. Pacijenti se u bolnici zadržavaju po dva mjeseca.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””] “Ova ustanova u vlasništvu je Grada Zagreba, no s obzirom da pruža usluge pacijentima iz cijele RH, pored Grada, nadležno ministarstvo treba se što žurnije uključiti u rješavanje problema, koji su prvenstveno uzrokovani neadekvatnim prostornim uvjetima u kojima se odvija rad PB.”, navodi pravobraniteljica[/box]

Na listi psihijatrijskih ustanova koje ispunjavaju uvjete za smještaj i liječenje djece odvojeno od punoljetnih osoba, nalaze se još tri ustanove (KBC Zagreb, KBC Rijeka te KBC Osijek), pa se preporučuje da svaka od njih ustroji i dio odjela koji bi bio zatvoren, kako bi se liječenje djece moglo provoditi što bliže njihovim obiteljima. Ukoliko bi se uvažila preporuka pravobraniteljice Kukuljevićeva bi se rasteretila te se pacijentima, koji više ne trebaju liječenje na zatvorenom odjelu, ne bi više bespotrebno ograničavala sloboda kretanja.

 


Komentari