Prosvjed za Trg maršala Tita: ‘Grad koji se srami partizanske prošlosti osuđen je na zaborav’

FOTO: 24sata

Bitka oko imena trga se nastavlja.

Na Trgu maršala Tita održan je prosvjed pod geslom “Trg je naš”, a povod je bio zadržavanje ovog imena. Organizatori su antifašistička liga RH, te velik broj organizacija civilnog društva i neke političke stranke. Prosvjed je počeo u 19 sati.

Ne žele promjenu imena

Ogranizatori ističu da je okupljanje na Dan antifašističke borbe organizirano na Trgu maršala Tita kako bi upozorili na nastojanja da se promijeni njegovo ime. Kazali su kako je taj trg “jedan od posljednih simbola” pobjede nad naciznom i ustaštvom u Drugom svjetskom ratu.

“Danas su lupljeni temelji za antifašitičku Hrvatsku i TIto je vodio borbu, a sada imamo pokušaje revizionizma. RH je snažno utemeljena na antifašizmu i tu ne smije biti upitnika, sumnji , nedoumica, a Hrvatska ima puno važnijih problema od promjene imena trga”, kazao je Davor Bernardić, šef SDP-a, te dodao:

“Ne možemo biti antifašisti samo u Europi. Za nas u SDP-u nema dvojbe. Temelje moderne Hrvatske i Europe antifašizam treba slaviti jer smo u situaciji da mladi ljudi iz obijesti crtaju kukaste križeve i dižu desnicu u zrak , i treba se pitati što je sa školstvom i gdje je zakazalo društvo“.

Na prosvjedu je bila i kazališna redateljica Snježana Banović, koja je govorila u ime umjetnika, kojih je, kako kaže, vidjela puno na okupljanju.

“Vjerujem da svi znamo danas da postoje linije s kojih se ne ide i postoje crte s kojih se ne uzmiče. Ta je crta danas ovaj Trg koji ime maršala Tita nosi to ime 71 godinu i nosit će ga barem još 10 puta toliko”, rekla je Banović.

Osim toga, dodala je i da je Trg maršala Tita “barometar i bilo Zagreba po kojem se vidi koliko se grad sjeća svoje herojske prošlosti, ali i da je grad koji se srami partizanske prošlosti osuđen je na zaborav, zapravo na smrt“, piše 24sata.


Komentari