Projekt BioProCro: Ulaganje u znanstveno istraživanje

FOTO: Zagreb.hr

Ugovor o suradnji na projektu uređenja prostora za potrebe Znanstvenog centra izvrsnosti bioprospecting mora – BioProCro.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković su danas, u prostorijama Instituta potpisali Ugovor o suradnji na projektu uređenja prostora za potrebe Znanstvenog centra izvrsnosti bioprospecting mora – BioProCro.

Riječ je o uređenju prostora od 120 m2 za budući transdisciplinarni znanstveni centar u kome će se okupljati međunarodno priznate istraživačke skupine i znanstvenici, a koji će skrbiti za plave biotehnologije i bioprospecting, odnosno za istraživanje morskih organizama hrvatskog Jadrana.

Ravnatelj Instituta dr. sc. Tome Antičić je istaknuo da je kvalitetna i moderna infrastruktura nužan preduvjet kako bi hrvatski studenti, znanstvenici i poduzetnici mogli razvijati svoje projekte i suvereno konkurirati u europskome okruženju.

“Suradnja gospodarstva i znanosti u Hrvatskoj je pri dnu ljestvice zemalja Europske unije, što zabrinjava. Ovim projektom i nizom zakonskih prijedloga na kojima Institut radi, nadamo se da ćemo okrenuti negativni trend u pravome smjeru te da ćemo tješnje surađivati s potencijalnim partnerima i tako poboljšati situaciju”, rekao je.

Zahvaljujući gradonačelniku i njegovim suradnicima na podršci, voditeljica Centra dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac je objasnila da osnivanje ovakvog centra i pokretanje biotehnoloških istraživanja na Jadranu, osim što je veliki znanstveni iskorak za Hrvatsku, predstavlja i veliki komercijalni potencijal.

“S obzirom da se posljednjih godina farmaceutska industrija, a u nedostatku novih lijekova, znatno orijentirala na istraživanja mora i to zbog izrazite bioaktivnosti molekula koje dolaze iz morskih organizama, očekujemo da će novi centar i cjeloviti projekt BioProCro imati pozitivan utjecaj na gospodarsku sliku zemlje u razvoju kakva je Hrvatske.”

Gradonačelnik Bandić je istaknuo da je ulaganje u znanstveno istraživanje budućnost te da 980 000 kuna, a koje je Grad izdvojio za dovršetak uređenja prostora za znanstveni centar, smatra investicijom u bolje sutra jer pomaže znanstvenicima da razvijaju svoje projekte, inoviraju, kreiraju nova radna mjesta za mlade stručnjake i tako doprinose gospodarskom razvitku.

“Iseljavanje mladoga i obrazovanog stanovništva snažno su zahvatili Hrvatsku, svjedočimo odlasku mladih, a bez mladih ljudi neće biti ni Hrvatske. S Institutom Ruđer Bošković uspješno surađujemo niz godina, a danas sam posebno radostan jer zajednički započinjemo novi projekt. Znanstveni centar izvrsnosti je od iznimne važnosti za Grad Zagreb jer putem ovakvih centara ispunjavamo naše ciljeve, povezujemo znanost i gospodarstvo jer su oni preduvjet održivog razvoja“, rekao je gradonačelnik Bandić.


Komentari