Porfirije vjernicima na bogoslužju za Badnjak: “Ne bojte se biti to što jeste!”

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije održao je u subotu večernje bogoslužje u povodu pravoslavnog Badnjaka, tijekom kojeg je naglasio da je Bog na današnji dan darovao čovjeku smisao života, kojeg je moguće ostvariti jedino kroz zajednicu, te pozvao pravoslavne vjernike da se ne boje biti ono što jesu.

Mitropolit Porfirije pozdravio je tradicionalnim pravoslavnim pozdravom “Mir Božji – Hristios se rodi!” veliki broj vjernika i uzvanika koji se okupio u hramu Preobraženja Gospodnjeg i ispred njega, te kazao da se danas slavi jedinstven dan u povijesti jer je na njega došao smisao u historiju, koja je do tada bila besmislena.

“Sin božji je postao čovjek, za kojim čeznu i oni koje vjeruju u Krista i oni koji ne znaju da je u njemu smisao, jer je historiju koja ima svoj početak i kraj učinio vječnom, premostivši jaz između prolaznog i neprolaznog”, kazao je Porfirije.

“Došao je nama jedanput za svagda i pokazao da je uvijek s nama, bez obzira koliko se mi od njega udaljavamo ili hulimo na njega, i da nam pokaže da život ima smisao koji je moguće ostvariti jedino kroz zajednicu, kroz solidarnost i prihvaćanje drugoga”, rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

Traženje krivice u drugome siguran put u poraz

Porfirije je rekao da nitko od nas nije birao gdje će biti rođen, u kojem narodu i vjeroispovjedi, ali nam je Bog omogućio da budemo jedan narod. To, međutim, ovisi od nas, kazao je Porfirije i kritizirao mnoge da dopuštaju sebi da mrze susjede ili bilo koga tko se nalazi negdje na drugom kraju planete, te da su mnogi naučili mirno slušati kako se vrši nasilje nad pojedincima i narodima.

Postalo nam je normalno da slušamo vijesti o tome kako netko može započeti nuklearni rat, i navijamo za jednu ili drugu stranu, kazao je.

Pravi smo ljudi ako smo neustrašivi protiv mržnje koju nosimo u sebi, pravi smo kršćani kad se radujemo za one druge, kazao je Porfirije i upozorio da je traženje krivice u drugome siguran put u poraz.

Kršćanin polazi od sebe i kaže oprosti, kazao je Porfirije i napomenuo da su kršćani jedne, druge i treće denominacije itekako pogriješili jedni prema drugima. Međutim, dodao je, Bog će pitati svakoga od nas pojedinačno što sam drugom učinio, a ne kao pripadnika ovoga ili onoga naroda.

“Veliki je ovo dan, ne bojmo se da budemo to što jesmo. Blagoslov je biti Hrvat, Mađar, Talijan, Rom, Rumunj i pripadnik svakog naroda, ali je blagoslov biti pravoslavni kršćanin Srbin”, kazao je vođa SPC-a u Hrvatskoj.

Ne bojte se biti to što jeste! 

“Zato braćo i sestre, posebno večeras vas molim da se ne bojite da budete ono što jeste, a moje je iskustvo da postoji strah u vama. Ne ulazim u to koliko je opravdan, ali sam siguran da od vas zavisi da li ćete biti hrabri i postojani”, kazao je.

Nećete biti ni hrabri ni postojani ako neće da budete to što jeste, ako se stidite i bojite toga. Bog je na strani svakog čovjeka, crpite iz njega smisao. Ako se zagledate u njega nećete imati straha, mržnje ali ni odbojnost prema kome drugom, kazao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, i pozvao vjernike da slave dostojanstvo čovjeka koji je uvijek najveća vrijednost na ovome svijetu.

Mitropolit Porfirije posebno je među nazočnima pozdravio izaslanika kardinala Josipa Bozanića.pomoćnog biskupa zagrebačkog Ivana Šaška, apostolskog nuncija Giuseppea Pintoa, rabina Židovske općine Zagreb Mošu Prelevića,  glavnog tajnika Saveza baptističkih crkava Željka Mraza, provincijala Hrvatske dominikanske provincije fra Slavka Sliškovića, izaslanika Predsjednice Republike Matu Granića, izaslanika predsjednika Vlade ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca, predsjednika Savjeta za nacionalne manjine Aleksandra Tolnauera, veleposlanicu Republike Srbije Miru Nikolić, i druge.


Komentari