Oporba u Skupštini odbila sudjelovati u minuti šutnje za generala, evo što kažu Esih i Bandić

FOTO: Dražen Komar

6. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba

U četvrtak 30. studenog počela je 6. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba na kojoj slijedi jedno od važnijih tema – prvo čitanje proračuna.

U 9.15 sati predsjednik Skupštine Andrija Mikulić nakon ulaska u dvoranu kazao je prisutnima da sjednicu odgađa do 10.15 sati zbog nemogućnosti dogovora oko minute šutnje zbog događaja iz Haaga. Tomislav Tomašević iz lijevog bloka kazao je da ne želi da se događaji iz Haaga ovdje instruiraju političkog.

6. sjednica Gradske skupštine počela je u 10.15 sati minutom šutnje na kojoj nije sudjelovala oporba u Gradskoj skupštini.

Esih o proračunu i minuti šutnje u Skupštini

Zastupnica Bruna Esih iz kluba Neovisni za Hrvatsku u razgovoru s novinarima istaknula je da proračun Grada Zagreba neće uvjetovati micanjem biste Ive Lole Ribara jer, kako kaže, proračun je preozbiljna stvar.

“Mi smo partneri u ovoj većini koju gledate u Skupštini. Dakle, bit ćemo vrlo konstruktivni. Predat ćemo i određene amandmane na proračun. Međutim, to sve radimo u dogovoru sa službama Grada Zagreba, dakle, činimo samo ono što je moguće. Radi se o jednom stabilizacijskom proračunu s obzirom da Grad Zagreb trenutno nema puno sredstava, odnosno ne postoji puno projekata koji se sada mogu izmišljati.

Dakle, ono što je pripremljeno i što se u ovom trenutku može napraviti, kao što je u skladu s programom jer smo već ranije naveli da postoji niz projekata koji se mogu praktički provesti u nekoliko dana ako za to postoji dovoljno političke volje. U tom smjeru i tom smislu bit će naši amandmani”, kazala je Esih.

Ustvrdila je da je koalicija Milana Bandića, HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku trenutno stabilna i da ne vidi razlog da bude drugačije.

“Danas je čitanje proračuna, pa će svatko imati prostora izraziti svoj stav i podnijeti amandmane”, rekla je Esih.

Također, Esih se osvrnula i na događaj u jutarnjim satima kada oporba nije sudjelovala u minuti šutnje za preminulog hrvatskog generala Slobodana Praljka.

“Radi se o prijedlogu našeg kluba Neovisni za Hrvatsku i prijedlogu samog predsjednika Gradske skupštine gospodina Andrije Mikulića da se održi minuta šutnje za preminulog generala Slobodana Praljka.

Očito je da neki klubovi s tim imaju veliki problem, kao što je evo, nažalost, . Do tragičnog događaja došlo upravo zbog toga jer su mnogi od tih današnjih aktera koji ne žele u tome sudjelovati zapravo na neki način doprinijeli tomu da se taj tragični teatar održi u Haagu, ne samo jučer nego i svih proteklih godina”, zaključila je Esih.

Bandić štur i kratak u odgovorima

Novinari su Bandića upitali očekuje li poteškoće u čitanju proračuna zbog biste Ive Lole Ribara.

“Koliko ja znam, sve je u redu”, odgovorio je kratko Bandić.

Novinari su se osvrnuli i na telegram sućuti Milana Bandića, koji je uputio u povodu smrti generala Slobodana Praljka u javnom dopisu i na Facebooku.

“Sve što sam imao za reći poslao sam u priopćenju, hvala lijepa”, kazao je Bandić novinarima.

U telegram sućuti, između ostalog, stoji:

“U povodu tragične smrti generala Slobodana Praljka u haškoj sudnici upućujem vam izraze najiskrenije sućuti. Njegov čin pred očima javnosti govori o osjećaju velike nepravde koja mu je učinjena. To je krik protiv nepravde, zla i nemorala, ali i opomena svima nama da se zapitamo jesmo li učinili sve da pobijedi istina.

Žrtve, bez obzira s čije strane, zahtijevaju pijetet i pravdu, a u ovom slučaju pravda je očito izostala. General Praljak žrtva je Haškog tribunala koji je u svojoj konačnici osudio nevinog i časnog, a oslobodio odgovornosti Miloševića i Karadžića, kreatore i provoditelje agresije. Pamtit ćemo ga kao velikog čovjeka, humanista, vojnika, časnika i pjesnika. Uzor i primjer. To će i ostati”, stoji u telegramu sućuti.


Komentari