ODVOZ OTPADA: Došli niži računi, a pretrpane kante i kontejneri većini građana zadaju glavobolje

Ivan Ramađa

Stigli računi za odvoz otpada, cijene su niže, ali postoji problem.

Pretrpane kante i kontejneri dokaz su da građani ipak nisu povećali reciklažu. Kontenjeri i kante potpuno su pretrpani, a otpad se samo gomila. Prilikom uvođenja nove mjere, iz Čistoće su apelirali na građane da se odgovorno pridržavaju navedenih dana odvoza te da svoj otpad odlažu isključivo u spremnike, pokazujući odgovorno ponašanje prema okolišu i drugim sugrađanima.

Niži računi, ali pretrpani kontejneri

U 84% grada broj odvoza se smanjio s tri puta tjedno na samo dva, a u 7% grada otpad odvoze samo jednom.

Na adrese 330 tisuća Zagrepčana počeli su pristizati računi Zagrebačkog holdinga koji su umanjeni od 30 do 50 posto, u praksi od 15 do 60-ak kuna. Kako piše večernji.hr riječ je o smanjenju stavke za odvoz otpada s obzirom na to da od kolovoza kamioni Čistoće, izuzev centra grada, kante prazne dva umjesto tri puta tjedno.

Što kažu građani?

Iz Čistoće su kazali da problema ima, no da je cilj bio sniziti račune, a istodobno apelirati na građane da više recikliraju da bi čim više smanjili količinu miješanog otpada. Djelatnici Čistoće rade na evidenciji svih kanti i kontejnera nakon čega će se onima koji konstantno imaju pretrpane spremnike uručiti veći, ali time će dobiti i veći račun.

kontejner

“Cijene jesu manje, ali to je zanemarivo jer su kontejneri zatrpani. Najgore je oko restorana i kafića, mi ne možemo ostati od smeća, a da budem iskrena vremena za reciklažu i odvajanje nemam”, kazala je djelatnica jednog kafića.

“U mojoj ulici je stanje jako loše, dobila sam 30 kuna manji račun, ali smeća ima više nego ikada”, kazala je Danica koja ne odvaja otpad jer ima previše godina da bi se i s tim mučila.

Petar je pak zadovoljan jer mu, tvrdi nije ni potreban odvoz češće od dva puta tjedno.

>>> NA JAKUŠEVCU JE SVE GORE, STANOVNICI SE GUŠE: ‘Smrad se uvukao u kuću, ne možemo van, obolijevamo…’

>>> NOVI NAČIN ODVOZA OTPADA ZGROZIO GRAĐANE: ‘Radije ću platiti par kuna više nego se gušiti u smeću’ (FOTO)


Komentari