Obilježen Svjetski dan divljih vrsta: Životinje i biljke ugrožene ilegalnom trgovinom

Zoološki vrtu grada Zagreba u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te Hrvatskom agencijom za okoliš i prirodu bogatim edukativnim programom za građane obilježio je Svjetski dan divljih vrsta.

Istaknuto je da je neophodno je dokinuti nezakonitu trgovinu ugroženim životinjskim i biljnim vrstama.

“Na globalnoj razini od ilegalne trgovine divljim vrstama godišnje se zaradi oko 150 milijardi kuna. To je svrstava uz bok trgovini drogom, oružjem i ljudima. Ilegalna trgovina odgovorna je za ugrožavanje bioraznolikosti planeta. Primjerice, u posljednjih stotinjak godina broj tigrova je sa 100.000 pao na njih samo 3.500.

Borba za očuvanje

Ovom akcijom želimo potaknuti građane da razmisle prije nego kupuju jedinke, proizvode ili preparate od divljih vrsta te da provjere njihovo podrijetlo jer tako doprinose borbi za njihovo očuvanje”, kazao je pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer.

Bitno je naglasiti kako ni hrvatske divlje vrste nisu izuzete od nezakonite trgovine.

“Najčešće se iz prirode nezakonito uzimaju kopnene i barske kornjače, periske, prstaci, ptice pjevice, zmije, gušteri, brojne biljne vrste poput proljetnica, orhideja ili planinskih zvončića”,  istaknula je Ana Štrbenac, stručna voditeljica Hrvatske agencije za okoliš i prirodu.

Inspekcija zaštite prirode, carina i policija tijekom prošle su godine zaplijenile nekoliko tisuća jedinki te predmeta izrađenih od strogo zaštićenih vrsta biljaka i životinja. Najviše je oduzeto kornjača i ptica pjevica.

Životinje ugrožene ilegalnom trgovinom

Hrvatska je 2000. godine potpisala Konvenciju o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka, poznatiju pod skraćenicom CITES. Time se država obvezuje na zapljenu i oduzimanje životinja i biljaka kojima se nelegalno trguje te prekršajno, odnosno kazneno gonjenje onih koji to čine.

“Zoološki vrt grada Zagreba sustavno radi na promicanju zaštite ugroženih životinjskih vrsta, pa tako i onih s popisa CITES-a. Ovdje se može vidjeti mnoštvo životinja, od kojih su neke ugrožene ilegalnom trgovinom. To su sivi vuk, ris, smeđi medvjed, crna roda, bjeloglavi sup, bjelorepi štekavac, sova ušara, čančare i planinski žutokrug. Neke od tih životinja poput planinskog žutokruga uključili smo u znanstvena istraživanja kako bismo doznali više o njegovu razmnožavanju i poboljšali mu mogućnosti za opstanak u prirodi – kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Čak tri posto od 35 000 biljnih i životinjskih vrsta, koliko ih štiti Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka, pred izumiranjem je upravo zbog ilegalne trgovine.


Komentari