Novi obračun u ZET-ovom autobusu: ‘Dabogda vam sve propalo!’

FOTO: Dražen Komar / ILUSTRACIJA

ZET-ovci i putnici nikako na zelenu granu

ZET svakodnevno kudimo i hvalimo, od organizacije do vozača i kontrolora. Nažalost, češće čitamo na društvenim mrežama o lošim iskustvima i događajima, iako je zagreb.info često isticao i pozitivnu stranu ZET-a. No, očito je postala redovita praksa u 21. stoljeću kada češće “zagrizemo” za loše vijesti jer je uvijek najlakše pričati o nečem lošem umjesto da spomenemo i dobro.

Da 2018. godina nije počela najbolje, da napetost truje zrak i da ZET i putnici nikad neće doći “na zelenu granu” pokazala je nova priča, ovaj put iz ZET-ove autobusne linije 134 koja vozi na relaciji Črnomerec-Prečko.

Sve je počelo na stanici terminal Prečko, odakle bus 134 i kreće. Kao što je to i ZET-ova praksa, barem kakva bi trebala biti, bila su otvorena samo prva vrata i vozač je od svakog putnika tražio da kupi i cvika kvartu.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Podsjetimo, iz Sindikata hrvatskih vozača prije tri godine obavijestili su korisnike usluga ZET-a o strožem režimu kontrole karata pri ulasku u autobuse, stoga je ovakav stav vozača zapravo samo poštivanje uputa stručne službe, a ne posljedica njegove samovolje, i to je neosporivo. Prema pisanoj uputi treba dozvoliti ulaz samo na prva vrata na svim stajalištima, bez obzira na vozni red, jer je “prioritet naplata prijevoza nad voznim redom”.[/box]

‘Dabogda vam sve propalo!’

Niz neugodnih scena počeo je s djevojkom koja je došla netom prije polaska, vozaču je rekla da kod sebe trenutno nema novca, no da ga moli da je pusti jer će zakasniti na posao. Vozač je rekao da ne može, zatvorio vrata i krenuo. Stanicu kasnije nastala je scena zbog ‘površnog cvikanja karte’.

S obzirom na to da je u jutarnjim satima najveća gužva i većina građana ide na posao, ljudi su čekali u redu ispred busa i u jednom je trenutku  vozač putniku pred nosom zatvorio vrata, nakon čega je isti počeo kucati da mu otvori. Tada je došlo do verbalnog obračuna i vozač je napao putnika koji mu je pokušavao objasniti da je velika gužva i da se nije mogao gurati u bus, zbog čega je i čekao vani.

Vidite koliki je red. Kako ste vi pretpostavili da ja neću kupiti kartu i zatvorili mi vrata pred nosom? Nije bus vaš niti se vi trebate ponašati kao profesor“, kazao mu je putnik.

No ubrzo je uslijedila nova scena koja je uznemirila građane. U bus je na sljedećoj stanici ušla gospođa, očito u žurbi, koja je prebrojavala sitniš kako bi kupila polusatnu kartu od četiri kune. Izbrojala je samo tri kune i rekla vozaču da je pusti van. Iako se jedna putnica ponudila da joj plati kartu, vozač je stao nasred ceste i na zebri otvorio prva vrata i rekao putnici da izađe. Uznemirena žena izašla je iz autobusa, okrenula si i viknula na vozača: “Dabogda vam sve propalo!”

Unatoč strogosti vozača, na sljedećoj je stanici pustio jednog putnika kojem je nedostajalo 80 lipa da kupi kartu od 4 kune, no nakon što je ušao u bus, požalio se drugima kako Grad funkcionira: “Božićnice su im s 2885 kuna smanjene na 1250, a mene se terorizira zbog 80 lipa“, rekao je putnik.

Ponavljamo, vozaču putnici ne osporavaju poštivanje zakona, no osuđuju izbacivanje putnice iz busa nasred ceste i verbalnih obračuna s relativnim pokrićem.

Nažalost, putnici i ovaj vozač nisu se rastali u mirnom tonu ni u nastavku vožnje.


Komentari