Nema kupanja Zagrepčani! Usred ljeta zatvaraju se najposjećeniji bazeni

Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Nevjerojatna je slučajnost da sva tri zagrebačka bazena imaju godišnji servis usred ljeta.

Centralni i najviše korišten objekt u Sportskom parku Mladost, koji broji više od tisuću posjetitelja dnevno, ako je vjerovati web stranicama, radi redovitog održavanja zatvara se 1. 8., a svoja vrata ponovno otvara tek iza 31. 8.

bazeni

Sličan je slučaj i sa bazenom u Utrinama koji svoja vrata zatvara od 16.8. do 31.8. iz istog razloga, a situacija nije bolja niti s bazenom na Sveticama koji je zatvoren od 20.07. od 14.08.2017. također zbog redovitog godišnjeg održavanja.

Nevjerojatna je slučajnost da sva tri zagrebačka bazena imaju godišnji servis usred ljeta, a o ovoj nepoznanici odlučili smo se informirati u Ustanovi za upravljanje sportskim objektima. Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti:

Na objektima PJ Bazeni vršiti će se servisni radovi propisani „Pravilnikom o  sanitarno-tehničkim i higijenskim uvjetima bazenskih kupališta te o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda“ NN 79/2007, 113/08 i 43/09.

Tim je pravilnikom utvrđen opis radova koji se moraju odvijati na bazenskim kupalištima pa tako članak 11. navodi: „Bazenskom kupalištu koje radi cijelu godinu, potrebno je jednom
godišnje cijeli protočni sustav, uključujući i bazene, potpuno isprazniti, očistiti, isprati, napuniti i hiperklorirati u trajanju od dva sata. Jednak postupak prije početka rada potrebno je provesti i sa bazenskim kupalištem koje ne radi cijelu godinu (u daljnjem tekstu: sezonska kupališta). Filtar bazenskih kupališta koja rade cijelu godinu potrebno je isprati najmanje jednom tjedno ili češće, sukladno naputku proizvođača, a sezonskih bazenskih kupališta na isti način samo u vrijeme rada.“

Uz navedene zahtjeve iz Pravilnika odvijaju se slijedeći radovi:

– U vrijeme odvijanja servisa bazenskih kupališta vrši se i generalno čišćenje popratnih
prostorija (tuševi, svlačionice, toaleti, nogoperi) na način da se nakon čišćenja dezinficiraju
(hiperkloriraju) stijenke prostorija tuševa, sanitarni prostori, nogoperi i oplošje bazena.
– U isto vrijeme vrši se servis sustava za kloriranje vode, sustav za korekciju vrijednosti
pH bazenske vode i redox potencijala
– Na filterima bazena također se vrši generalni servis sa zamjenom dotrajalih dijelova te
hiperkloriranje cijelog sustava u strojarnici.
– Kompenzacijski šahtovi bazena također se prazne, čiste mehanički i kemijski te nakon
toga hiperkloriraju.

​ Uz dio obveznih radova prema Pravilniku, u vrijeme servisa kupališta odvijaju se godišnji servisi rasvjete bazena, eventualni građevinski popravci, soboslikarski radovi i sl. Na objektima PJ Bazeni vršiti će se servisni radovi kako slijedi: SRC Šalata – radovi su počeli odmah nakon završetka klizališne sezone iza 31.03., a bazen je otvoren 29.05.2017. Bazen Iver – 15.08. – 01.09. 2017.
Bazeni Utrina –21.08. – 03.09.2017. Sportski park Mladost – 31.07. – 03.09. 2017. BK Svetice – 20.07. – 14.08.2017. Zimsko plivalište Mladost – 31.07. – 18.08. 2017.

Dakle, riječ je o servisima unutarnjih bazena dok su vanjski bazeni na Šalati i u Sportskom parku Mladost i dalje na raspolaganju svim korisnicima tijekom cijelog ljeta baš kao i zatvoreni bazen Jelkovec.

Jednako tako, radovi su tempirani tako da se niti u jednom trenutku ne događa da su svi unutarnji bazeni zatvoreni u isto vrijeme pa su za vrijeme servisa Bazena Iver i Utrine građanima na raspolaganju Svetice i Zimsko plivalište Mladost i obrnuto, pa doista nitko od korisnika ne bi trebao biti zakinut.

U ovom razdoblju se već godinama ide s radovima jer se unutarnji bazeni moraju pripremiti za novu sezonu a u tom periodu je najmanje korisnika na unutarnjim bazenima budući da
prestaju treninzi sportaša i sportskih klubova te na njima nema drugih programa.

 


Komentari