NASTAVAK ISTRAŽIVANJA: Kupanje na fontanama opasno, evo što Zavod kaže za Jarun, Bundek i bazene

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Kakvoću vode na Jarunu i Bundeku provjerili smo kod voditeljice laboratorija za mikrobiološke analize, Ljiljane Krpan. s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Sezona kupanja na zagrebačkim jezerima Bundek i Jarun odavno je počela. Sve više Zagrepčana traži osvježenje na spomenutim jezerima, ali kako je ovdje ipak riječ o vodama stajaćicama i kako se one nalaze u srcu metropole, itekako valja voditi brigu o kakvoći vode. Sezona kupanja traje, službeno od 1. lipnja pa do 15. rujna, a baš se u tim razdobljima redovito izvršava monitoring vode na dvama jezerima.

U kakvom je stanju voda na dvama zagrebačkim jezerima, provjerili smo kod voditeljice laboratorija za mikrobiološke analize, Ljiljane Krpan dipl.ing. s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Kakvoća vode na Jarunu i Bundeku

“Zavod provodi monitoring vode za kupanje na jezeru Jarun i Bundek tijekom kupališne sezone koja traje od 1.lipnja do 15.rujna. Uzorkovanje se provodi dva puta mjesečno. Analiza vode za kupanje na jezeru Jarun provodi se na Velikom jezeru i to na šest točaka uzorkovanja, potom na Malom jezeru na šest točaka uzorkovanja, Otoku veslača na jednoj točki, Otoku Trešnjevka isto na jednoj i Otoku Univerzijade na dvije točke. Na jezeru Bundek kakvoća vode ispituje se na tri točke, istočnoj, zapadnoj i južnoj obali”, rekla nam je voditeljica laboratorija za mikrobiološke analize, Ljiljana Krpan dipl.ing.

Tvrdi i kako su uzorci pokazali da je voda na zagrebačkim jezerima Bundek i Jarun uglavnom izvrsne kakvoće. “Rezultati uzorkovanja od 9.6. kažu kako je na svim plažama voda je bila izvrsne kakvoće, a rezultati uzorkovanja od 24.6.2016. kažu da je na svim plažama voda je bila izvrsne kakvoće, osim na plaži Otok univerzijada gdje je bila dobre kakvoće”, kazala je Krpan.

IZVOR: NZJZ DR. ANDRIJA ŠTAMPAR
IZVOR: NZJZ DR. ANDRIJA ŠTAMPAR

Kakvo je stanje s bazenima?

Bundek i Jarun dva su najomiljenija zagrebačka kupališta, ali velik dio građana voli posjetiti i bazene, a u ove ljetne dane i tamo se zna stvoriti poprilična gužva pa smo provjerili kontrolira li se kakvoće vode na bazenima.

“Bazenska voda mora zadovoljavati uvjete propisane Pravilnikom o sanitarno-tehničkim i higijenskim uvjetima bazenskih kupališta te o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda i Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o sanitarno-tehničkim i higijenskim uvjetima bazenskih kupališta te o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda. Kontrola vode za kupanje u gradskim bazenima je pod kontrolom”, kazala je Ljiljana Krpan.

Facebook/Bazeni Mladost
Facebook/Bazeni Mladost

Kupanje u fontanama na vlastitu odgovornost!

Kako smo ranije istražili, često se za ljetnih dana u fontanama znaju brčkati mladi, stari i najviše djeca, no, na te iste fontane nerijetko svraćaju i golubovi, psi, mačke i druge životinje. Mnogi ipak nisu svjesni kako voda u fontanama nije za kupanje, a još manje za piće, te kako je brčkanje i hlađenje u Bandićevoj instalaciji, zapravo na vlastitu odgovornost. To su nam potvrdili i iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, odnosno, Voditeljica laboratorija za mikrobiološke analize, Ljiljana Krpan dipl.ing.

“Što se tiče fontana, ta voda ne podliježe kontroli jer su fontane ukras grada i nisu predviđene za kupanje. Građani se u njima kupaju na vlastitu odgovornost. Voda u fontanama je iz centralnog vodoopskrbnog sustava, ali ona cirkulira. Voda dakle nije pod stalnom kontrolom, ispitivanja su se radila nekoliko puta, uzorke je dostavljao djelatnik koji je zadužen za održavanje fontana. Uslijed izloženosti vanjskim utjecajima, kiša, vjetar, itd., pretpostavka je da voda nije zdravstveno ispravna i građanima preporučamo kupanje u jednom od brojnih gradskih bazena”, rekla nam je Voditeljica laboratorija za mikrobiološke analize, Ljiljana Krpan dipl.ing.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Korisni savjeti za kupaće

No, rizici od kupanja na gradskim kupalištima, odnosno jezerima i bazenima ipak postoje, stoga su sa Zavoda kupaćima poručili nekoliko korisnih savjeta. “Ključno je naglasiti da plivanje i ostali sportovi na vodi predstavljaju idealan oblik fizičke aktivnosti koju svakako preporučamo. Upozorenja i preporuke građanima koja želimo naglasiti imaju prvenstveno preventivni i edukativni karakter”, poručila je Ljiljana Krpan i podijelila nekoliko korisnih savjeta za kupaće.

Savjeti za kupaće:

  • Tuširati se prije i poslije kupanja.
  • Za mokrenje i nuždu koristiti toilet.
  • Previjati dijete što dalje od vode u kojoj se kupate.
  • Provoditi pravilnu higijenu ruku nakon uporabe toaleta, previjanja pelena i prije jela.
  • Prati voće i povrće vodom namjenjenom za piće.
  • Ne ići na kupanje u slučaju postojanja simptoma bolesti poput temperature, proljeva, povrćanja, mučnine, slabosti, kožnih promjena, žutice.
  • Ukoliko nosite leće preporuča se posebno izbjegavati kontakt očne sluznice s vodom.
  • Paziti da djeca ne gutaju vodu za kupanje.
  • Osobama s oslabljenim imunitetom radi bolesti (dijabetes, tuberkuloza, HIV, karcinomi, osobe koje uzimaju lijekove koje utječu na imunintet) i trudnicama preporuča se savjetovanje s liječnikom prije odlaska na kupanje.
  • Ne kupajte se odmah nakon obilnih kiša jer je zagađenje vode iz okoliša, odnosno, slijevanje odlijevnih voda u jezera, tada najviše.
  • Obratite pažnju na znakove i obavijesti na kupalištima.
  • Ne koristite šampone na kupalištu.
  • Ne hranite ptice na vodama stajačicama.
  • Ne bacajte nikakav otpad, cigarete, vrečice, pelene, vlažne maramice, oko jezera.
  • Ne bacajte niti najmanje ostatke hrane u vodu.
  • Pratiti preporuke stučnjaka i lokalne zajednice.

>>> STRAŽILI SMO UGROŽAVA LI KUPANJE U FONTANAMA ZDRAVLJE: Ono što su nam rekli iz Zavoda neće vam se svidjeti


Komentari