NAJPONOSNIJI NA NAŠ GRAD: Zagreb i službeno top turistička destinacija, ‘prešišali’ čak i Dubrovnik!

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Samo prošle godine metropolu je posjetilo više od milijun turista, što je više čak i od Dubrovnika koji je poznat u cijelom svijetu.

Više nema dvojbe, Zagreb je postao top turistička destinacija u Hrvatskoj. Samo prošle godine metropolu je posjetilo više od milijun turista, što je više čak i od Dubrovnika koji je poznat u cijelom svijetu. No, pozitivan rast nastavio se i ove godine.

Naime, u prvih pet mjeseci Zagreb je posjetilo gotovo 337,3 tisuće gostiju, što je porast od čak šest posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a ostvareno je i zapanjujućih 12 posto više noćenja, odnosno, više od 625 tisuća noćenja. Najviše gostiju stiglo je iz Južne Koreje, Njemačke, SAD-a, Italije i BiH.

Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba kaže da su ove brojke rezultat kontinuiranog rada zagrebačke turističke industrije kao i gradskih te državnih institucija. Zagreb je zahvaljujući brojnim manifestacijama cjelogodišnja destinacija i nije ovisan isključivo o ljetnoj sezoni, prenosi Index.

Zagreb je i ovoga ljeta pripremio mnoštvo koncerata, izložbi, filmskih festivala i predstava i to pod nazivom Zagreb Summer Tour 2016. Isto tako valja istaknut kako je Zagreb ovoga ljeta domaćin Europskim sveučilišnim igrama i kako će ugostiti oko pet tisuća mladih sportaša. Tu je i neizostavno Ljeto na Strossu, pa Zagrebački vremeplov, Večeri na Griču i još brojna druga događanja.

Sve jača pojava kongresnog turizma

Kulturna, sportska i zabavna tematika odigrala je važnu ulogu kod turizma, no, Zagreb se krenuo razvijati i na još jednom polju, a to je kongresni turizam. Naime, u Zagrebu su prošle godine održana 233 poslovna skupa, a u prvih pet mjeseci ove godine bilo ih je čak 115.

“Naime, prema podacima koje organizacija ICCA (International Congress and Convention Association) objavljuje svake godine, Zagreb je na temelju prikupljenih podataka za 2015. godinu pozicioniran na 64. mjesto od ukupno 373 u ukupnom svjetskom poretku. Podsjetimo, u 2014., Zagreb je bio na 79. mjestu što predstavlja značajan pomak na ljestvici rangiranih gradova. Ističemo i podatke Kongresnog ureda TZGZ, prema kojima je u Zagrebu u 2015. godini evidentirano 233, a u prvih 5 mjeseci 2016. godine 115 poslovnih skupova. Navedeno potvrđuje sve veći značaj Zagreba kao međunarodnog kongresnog središta i vodeće poslovne destinacije u Hrvatskoj”, kaže Bienenfeld.

“Zagreb je cjelogodišnja destinacija, a mjeseci kada imamo najviše posjetitelja protežu se od travnja do listopada te u adventsko vrijeme, no to nikako ne znači da u veljači ili, pak, studenom nema posjetitelja. Štoviše Zagreb i u tim mjesecima bilježi odlične rezultate. Na primjer, u veljači ove godine imali smo 44.257 posjetitelja što je porast od 7 posto koji su ostvarili 14 posto više noćenja – njih 88.983, a u cijeloj 2015. godini naš grad zauzeo je 7. mjesto u Hrvatskoj po broju ostvarenih noćenja i 1. po broju dolazaka. Kada govorimo o podacima, prvih 5 mjeseci ove godine nastavili su bilježiti pozitivan trend, a istaknuli bismo i uspjeh koji Zagreb bilježi i kao kongresnoodredište”, kazala je Bienenfeld.

Što se tiče smještaja Zagreb danas raspolaže s 53 hotela, 45 hostela te 1.707 apartmana, studio apartmana i soba, koji ukupno broje 14.466 kreveta.


Komentari