MOSTOVO IZNENAĐENJE ZA ZAGREB: Ovo su njihovi potencijalni kandidati za gradonačelnika

Facebook

Sve se ozbiljnije zakuhava kampanja za lokalne izbore, a jedno od ključnih pitanja kojim se bave političke opcije u našoj zemlji jest tko su osobe s kojima će osvojiti Zagreb.

I dok se znade kako HNS nade ulijeva u bivšu ministricu graditeljstva Anku Mrak Taritaš, a SDP u mladog Davora Bernardića, HDZ-ov kandidat još se nije oslužbenio, ali je gotovo sigurno kako će to biti njihov šef gradske skupštine Andrija Mikulić. Tu je još i sveprisutna Sandra Švaljek, ali i aktualni gradonačelnik Milan Bandić koji svoju kampanju ionako vodi godinama.

Kandidata će po svemu sudeći biti još, a svojeg aduta za zagrebačke izbore traže i mostovci koji su oko bacili na bivšeg premijera Tihomira Oreškovića koji bi se u politiku na velika vrata mogao vratiti iduće godine, i to upravo kao kandidat Mosta za šefa metropole. Da Orešković doista ima političkih ambicija dalo se naslutiti i iz izjave da po odlasku iz premijerske fotelje svoju budućnost vidi u Zagrebu, gradu u kojem je skrasio svoju obitelj.

A učestala druženja i kontaktiranja s brojnim Mostovcima idu u prilog tezi da bi baš on mogao konkurirati Bandiću, ali i ostalim oponentima obzirom da se među ostalome radi o političaru koji svoju sposobnost tek treba pokazati i dokazati, a koji na građane unatoč kratkoj političkoj karijeri nije ostavio negativan utisak. Osim njega, još jedno ime kruži Mostovim kuloarima, ali u takvo što teško je za povjerovati. Riječ je naime o ministru zaštite okoliša Slavenu Dobroviću za kojega se jedno vrijeme doista činilo kao da kreće u gradonačelničku kampanju nakon što je predstavio plan gospodarenja otpadom, što je jedna od najbolnijih točki zagrebačke politike.

Bogat životopis mogućeg kandidata

Inače, doktor Dobrović prilično je osebujan tip, profesor je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje te autor više studija za implementaciju ekološki zasnovanog gospodarenja otpadom u jednicama lokalne samouprave. Ovaj rođeni Zadranin diplomirao je 1993. na fakultetu na kojem sada prodaje, i to na procesno energetskom smjeru, te je dobitnik Rektorove nagrade za najbolji studentski rad 1992. godine. Magistrirao je 1998. godine obranom rada pod naslovom “Tehnološke mogućnosti sniženja sadržaja organskih tvari u vodama nekih sjeverno hrvatskih izvorišta”.

Facebook
Facebook

Doktorirao je 2002. godine obranom disertacije “Analiza postupaka razgradnje organskih tvari u vodi primjenom UV zračenja”.Od jeseni 1993. zaposlen je kao znanstveni novak na Zavodu za energetska postrojenja, najprije na projektu “Otplinjavanje i utjecaj plinova na karakter vode”, a zatim na projektu “Tehnološki procesi u sustavu obrade voda”. Od 2002. godine istraživač je na projektu “Istraživanje procesa tehnološke obrade voda”, a isto tako i konzultant na projektu “Problematika unosa alohtonih organizama brodovima” Ministarstva znanosti i tehnologije RH. Od 2007. godine kao istraživač sudjeluje u znanstvenom projektu “Ekološka prihvatljivost i učinkovitost suvremenih postupaka u obradi voda”.

Glavna područja znanstvenog interesa uključuju područje voda (napredni oksidacijski procesi, dezinfekcija te obrada brodskih balastnih voda) i zaštita okoliša, posebno razvoj i primjena ekološki zasnovanihsustava gospodarenja otpadom. Od siječnja 2010. imenovan je voditeljem Katedre za inženjerstvo vode i okoliša Fakulteta. Iste godine izabran je u izvanrednog profesora na Fakultetu strojarstva i brodogradnje.

Dobrovićeva imovinska kartica krije zgodne i nadasve zanimljive podatke pa se tako otkriva kako je oženjen otac sedmero djece. Ministarska plaća iznosi mu 22 tisuće kuna, a prijavio je i 5.000 kn mjesečno od fakulteta strojarstva, ali i 100.000 kn godišnje od samostalne djelatnosti. Po prijavljenim podacima supruga je nezaposlena


Komentari