Mostov Ante Pranić ima najnižu gradonačelničku plaću, pogledajte kolika je Bandićeva

Ivan Klindić

Pranić je jedini gradonačelnik s plaćom nižom od prosječne hrvatske plaće – mjesečno prima 4.306 kuma neto. Ostalih devet najštedljivijih gradonačelnika, kada su njihove plaće u pitanju, prima do 10.000 kuna mjesečno, dok s druge strane, najviše njih – 21 – prima između 13 i 14 tisuća kuna. Status gradonačelnika volontera ima 20 gradonačelnika od kojih se dio, većinom saborski zastupnici, odrekao volonterske naknade

Nakon niza analiza u kojima smo istražili koji gradovi, po različitim stavkama, najviše izdvajaju za potrebe i poticaje svojim građanima i poduzetnicima te koji su najštedljiviji kada su u pitanju troškovi za službena putovanja i reprezentaciju, odlučili smo provjeriti i koliko se troši na plaće gradskih čelnika, odnosno koji su gradonačelnici najštedljiviji kada su njihove vlastite plaće u pitanju. Pritom ne ulazimo u vrijednosne sudove niti rasprave o tome koliko plaće gradonačelnika trebaju ovisiti o samom proračunu, trebaju li gradonačelnici raditi za malu plaću ili pak ona treba biti adekvatna i primjerena odgovornostima koje gradonačelnički posao nosi.

Podaci o plaćama gradonačelnika dostupni su u njihovim imovinskim karticama koje su prijavili nakon stupanja na dužnost, odnosno nakon lokalnih izbora u lipnju prošle godine. Moguće je da je u međuvremenu bilo nekih izmjena što se plaća tiče, a koje su gradonačelnici trebali prijaviti do kraja godine. Kako ti podaci još nisu ažurirani, u analizi se držimo ovih s početka mandata, a oni potvrđuju kako je gradonačelnik s najnižom plaćom u Hrvatskoj i dalje, baš kao i u prošlom mandatu, prvi čovjek Vrgorca – Ante Pranić.

Pranićeva bruto plaća iznosi 5.609 kuna, što je neto iznos od 4.306 kuna, i jedina gradonačelnička plaća niža od prosječne hrvatske plaće koja je, po zadnjim podacima za rujan prošle godine, iznosila 5.958 kuna neto. Pranić je, podsjetimo, nakon dolaska na vlast na prijevremenim izborima 2016. godine odmah srezao plaće u gradskoj upravi pa i svoju vlastitu te na taj način u proračunu uštedio milijun kuna. Njegov je moto da gradonačelnikova plaća mora pratiti sudbinu proračuna, a gradonačelnik dijeliti sudbinu svojih građana.

‘Kada smo preuzeli upravljanje gradom, dočekala nas je katastrofalna financijska situacija, Grad je bio opterećen milijunskim dugovanjima, a mjesečna likvidnost bila je upitna. Više se izdvajalo za masu plaća nego što su bili mjesečni prigodi grada. Jedina moguća vatrogasna mjera bila je trenutno smanjenje rashoda za zaposlene jer plaća gradonačelnika i ostalih djelatnika uprave mora pratiti sudbinu proračuna’, kaže Pranić.

Tim rasterećenjem krenuli su vraćati dugove, ali i pokrenuli izradu projektnih dokumentacija jer, ističe, gradski proračun nikada ne smije služiti isključivo za isplatu plaća već mora biti razvojni, na dobrobit svih građana. Prije nego je Pranić preuzeo upravljanje gradom izdvajanje za masu plaća djelatnika gradske uprave bilo je 2 milijuna kuna godišnje, dok su 2017. godinu završavali s milijun kuna izdvajanja za plaće.

‘U 2018. godini u planu je povećavanje plaća, ali s obzirom da se broj djelatnika u upravi smanjio za četvrtinu, ukupna će izdvajanja za masu plaća djelatnika i dalje biti znatno manja u odnosu na prethodna razdoblja. Cilj nam je uspostaviti efikasnu i zdravu gradsku upravu koja će biti u službi građana, umjesto tromog birokratskog aparata kakvog smo zatekli’, ističe Pranić.

Bandićeva plaća u samome vrhu

Drugi gradonačelnik s najnižom plaćom, u neto iznosu dvije tisuće višom od Pranićeve, jest Matko Šutalo iz Valpova – 8.512 kuna bruto (6.420 kuna neto), treći je Josip Budimir iz Kutjeva sa bruto plaćom od 10.870 kuna (7.521 kunu neto), a četvrta Antonija Jozić iz Pleternice sa bruto plaćom 11.034 kune (7.500 kuna neto). Na petom je mjestu Zlatko Brlek iz Klanjca s plaćom od 11.900 kuna bruto (8.923 neto), potom Marina Budimir iz Iloka – 12.059 kuna bruto (9.647 neto) te Antonio Škarpa iz Starog Grada na Hvaru – 12.195 kuna bruto (8.975 kuna neto). U top deset gradonačelnika s najnižom plaćom su još Dražen Srpak (Mursko Središće) – 12.478 kuna bruto (9.587 kuna neto), Jasenka Auguštan Pentek (Zlatar) – 13.204 kune bruto (9.900 neto) te Josip Šarić (Otok) sa plaćom od 14.373 kuna bruto. Šarić je ujedno i jedini iz top 10 najštedljivijih što se plaća tiče čija neto plaća premašuje 10 tisuća kuna, mjesečno on za svoj posao prima 10.588 kuna.

Inače, najviše gradonačelnika, njih 21 prijavilo je u imovinskoj kartici plaću između 13 i 14 tisuća kuna, njih 18 prima između 12 i 13 tisuća, 16 između 11 i 12 tisuća, devet ima plaću između 15 i 16 tisuća, po osam između 14 i 15, te 17 i 18 tisuća kuna. Šest gradonačelnika ima plaću između 10 i 11 tisuća kuna, pet između 16 i 17 tisuća te između 18 i 19 tisuća, a jedan iznad 20 tisuća.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ima mjesečnu plaću 29878,11, što neto iznosi 17840,95.

Dvadeset gradonačelnika svoj posao, s druge strane, obavlja volonterski – dio njih uz volontersku naknadu, a dio bez ikakve naknade, i tu je uglavnom riječ o saborskim zastupnicima poput Kreše Beljaka, Marka Vešligaja, Darinka Dumbovića, Ana Marije Petin, Milorada Batinića, Tomislava Klarića, Ivana Šipića, Stjepana Kovača. Volonterske naknade odrekli su se i gradonačelnici Ploča Mišo Krstičević, Knina Marko Jelić te prvi čovjek Kraljevice Dalibor Čandrlić.

(gradonačelnik.hr)


Komentari