Mobilna mamografija na zagrebačkim tržnicama

Trešnjevačka tržnica

Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj oboli između 2 200 i 2 600 žena, a svaka treća oboljela umre.

Na zagrebačkim tržnicama u organizaciji Sindikata trgovaca na tržnicama i otvorenom te Nastavnog zavoda ja javno zdravstvo dr. Andrija Štampar počeo je šesti krug mobilnih mamografskih pregleda. 

Rak dojke najčešći je oblik karcinoma kod žena počevši već od 30. godine života. Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj oboli između 2 200 i 2 600 žena, a svaka treća oboljela umre. Kako bi se spriječio ovaj negativan trend, svim zaposlenicama zagrebačkih tržnica starijim od 38 godina na usluzi već dugi niz godina stoji mobilna mamografija.

“Moram se malo pohvaliti jer prve godine kada smo počeli s ovim projektom imali smo 150 upita, a sada ih imamo oko 600. U idućih 11 dana obići ćemo četiri najveće tržnice u gradu, a u rujnu nastavljamo dalje. Računamo da ćemo ove godine obaviti oko 600 pregleda mobilne mamografije” kazao je Stjepan Kudelić, predsjednik Sindikata trgovaca na tržnicama i otvorenom.

Akcija mobilne mamografije na zagrebačkim tržnicama, inače 6. po redu, započela je na Trešnjevaškom placu.

“Ovo je odlično za nas žene koje radimo na tržnicama jer nemamo vremena. Od ove bolesti oboljeva sve veći broj žena. Već drugu godinu za redom idem i za sve pohvale su”, kazala je za portal Zagrebancija Hajrija Hota, prodavačica na Trešnjevačkom placu.

Nakon Trešnjevke, mobilni mamograf seli se na Kvatrić, Dolac i Utrine, a nakon ljetne sezone kreće prema 6 manjih tržnica Grada Zagreba.


Komentari