Ležeći policajac ubojica je ovjesa vašeg automobila

Wiki

Kad prekasno ugledaju ležeći policajac mogu vozači panično koče i time riskiraju višestruko veću štetu na ovjesu.

Ako se dogodi da ga prekasno ugledate, krenite kočiti snažno, ali prije dodira s ležećim policajcem otpustite kočnicu kako bi se prednji ovjes na vrijeme rastegao, omekšao i omogućio dobru amortizaciju.

Najgore što možete učiniti vašem automobilu je da kočite prilikom prelaska preko rupe, neravnine ili ležećeg policajca, jer tada, zbog raspodjele mase, dolazi do sabijanja prednjih opruga i amortizera pa ovjes postaje znatno tvrđi. Time se gubi mogućnost kvalitetne amortizacije udarca te nastaje višestruko veće opterećenje ležajeva, spona, zglobova, amortizera i opruga. Dakle, bolje je prijeći preko ležećeg policajca 10 km/h većom brzinom, nego kočiti na njemu.

Nažalost, većina ležećih policajaca kod nas i dalje je nelegalna, a Britanci su u jednoj studiji dokazali kako samo desetak prelazaka preko ležećeg policajca može potpuno poremetiti geometriju ovjesa. Kod nas se najčešće stavljaju gumeni kvadratni, koji su ujedno i najštetniji za automobil, ali su najjeftiniji. Oni su zapravo namijenjeni parkiralištima, a ne prometnicama.

Original možete pronaći na autopress.hr


Komentari