Krešimir Kartelo: O trzavicama s Bandićem, rasipanju gradskog novca i ljubavi prema Dinamu

FOTO: Ivan Klindić

Krešimir Kartelo, potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba i član predsjedništva stranke Neovisni za Hrvatsku, zasigurno je jedna od interesantnijih pojava na hrvatskoj političkoj sceni. S obzirom na aktualnosti i probleme u gradu Zagrebu, porazgovarali smo s njim o predstojećoj tematskoj sjednici o gospodarenju otpadom, suradnji i trzavicama s gradonačelnikom Milanom Bandićem te ostalim gradskim temama.

“Ova tematska sjednica nema veze s projektom o gospodarenju otpadom sa Zagrebačkom županijom. Postavlja se pitanje zbog čega se ova sjednica saziva? Na Odborima je bilo vidljivo da nema uopće predmeta za tu tematsku sjednicu. Konkretno, pred nas je došao jedan dokument i taj je dokument pregled trenutačnog stanja i aktivnosti u zbrinjavanju, odnosno prikupljanju otpada. Ali nema ništa u futuru, sve se svodi na prezent i perfekt. To je zapravo na neki način ustupak Tomaševiću koji je tražio tu tematsku sjednicu”, objašnjava naš sugovornik .

Dodaje kako je problem u tome što je u međuvremenu Grad Zagreb počeo pripremati odluku o odvajanju komunalnog otpada kako bi se uskladio s uredbom koju je Vlada odnijela 26. svibnja, a stupila je na snagu 1. studenog.

“Ta odluka još nije napisana, nego će krajem tjedna doći na javnu raspravu. Kako navodi Kartelo, bilo bi logičnije da je predstojeća tematska sjednica sazvana koji dan kasnije kako bi se mogla ta odluka uvrstiti na Dnevni red. Odluka se mora usvojiti do 1. veljače, a stupiti na snagu 1. svibnja. kako kaže, priča se o distribuciji i načinu prikupljanja, a nema niti jednog ponuđenog rješenja, odnosno ne zna se što će se na koncu raditi s otpadom”, govori nam Krešimir Kartelo.

Gorući gradski problemi

Potpredsjednik Gradske skupštine dodaje kako su Neovisni za Hrvatsku predlagali cjeloviti plan gospodarenja otpadom koji ima potporu eko stožera iz Jakuševca. On se sastoji od odvojenog prikupljenja otpada i čitavog niza sortirnica u Zagrebu. Te sortirnice ne bi štetile okolišu, nego bi mogle biti i u urbanim središtima.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]”Sortiranje otpada i nakon toga sistematizirano upravljanje otpadom – konkretno, obrada sekundarnih sirovina i zarada na njima, a sve u svrhu smanjivanja računa za odvoz komunalonog otpada. Detektiraju se potrebe tržišta, otpad se obradi i plasira na tržište ili još bolje subvencioniraju se domaći obrtnici i poljoprivrednici. Vrlo jednostavno, samo treba postojati volja”, obrazložio je prijedlog riješenja Neovisnih za Hrvatsku.[/box]

Osim otpada koji je alarmantan gradski problem, Kartelo se ističe i promet koji ga, kako kaže, najviše frustrira. Neovisni za Hrvatsku pozabavili su se rješenjem ovog problema koje je uklopljeno u zajednički sporazum

“Mi smo u predizbornom programu ponudili rješenje za ovaj problem i uklopili smo ga u taj zajednički sporazum koji smo potpisali s bandićem i HDZ – om. Konkretno, radi se o jednostavnim rješenjima koji, za početak, ne zahtjevaju nikakve prevelike uloge. Treba biti realan, demagogija je reći da ćemo izgraditi mostove, podvožnjake… Nema novaca za to. Ono što se može napraviti to je semaforizacija” pojasnio je Kartelo.

Rasipanje proračunskog novca

U kontekstu nedostatka novca, također dodaje kako je jedan od ključnih problema Grada Zagreba nepostojanje odgovornosti u upravljanju s postojećim proračunskim sredstvima.

“Nisu to samo zastave, majice za maturante i uniforme koje je nazivam tekstilnim problemom, ali to je posao s kojim se tek trebamo uhvatiti u koštac. Mi ćemo sigurno ustrajati u tome da se neke stvari razjasne. U Zagrebu postoji tendencija nerealnog planiranja Proračuna, odnosno Proračun se uvijek planira u maksimalnim kapacitetima i nikada se na rashodovnoj strani ne razmišlja o tome da prihodovna strana možda neće biti maksimalno iskorištena, pa se onda dovodimo do rebalansa proračuna i zaustavljanja projekata. Pred nama je, u pisanju i prvom čitanju Proračuna, najveći izazovni zadatak – da pogledamo gdje konkretno idu sredstva građana, u kojem smjeru, na kojim se stvarima može uštedjeti i na koje se može preusmjeriti novac” kritičan je Kartelo prema dosadašnjem trošenju proračunskog novca.

kresimir-kartelo-15112017-04
Foto: Ivan Klindić

A da trošenje proračunskog novca nije racionalno, potvrđuje i Ugovor potpisan s Hrvatskim nogometnim savezom za izgradnju nogometnog kampa na Sveticama te stopiranje ovog projekta na koji je već utrošen novac.  Postavlja se pitanje tko će snositi nastale troškove, međutim, naš sugovornik ističe kako ne vjeruje da je Hrvatski nogometni savet potpuno odustao od projekta.

“Mislim da HNS nije konačno digao ruke od projekta Svetice. Činjenica je da su im poremećeni neki planovi, neke stvari su bile sumnjive i nisu bile lako objašnjive. HNS nije mogao odgovoriti na pitanje uplitanja nove tvrtke Svetice sport. No, jedna od zanimljivih stvari je da se za sve optužuje sadašnja garnitura vladajućih, a koliko mi je poznato, Sandra Švaljek je definirala taj projekt. Od samog početka nisu bili jasni okviri i nije se dovoljno jasno pokazalo usmjerenje tog projekta niti odgovornosti za neizvršavanje” , podsjeća potpredsjednik Skupštine.

Određena proračunska sredstva troše se i na rad različitih udruga, međuostalim i na financiranje Novosti, tjednika koji izdaje Srpsko nacionalno vijeće. Gostujući u emisiji “Bujica”, na Z 1 televiziji, Krešimir Kartelo je izjavio kako će tražit od gradonačelnika da ‘Novosti’ više od Grada ne dobiju niti kune.

“Novosti ne dobivaju basnoslovne iznose, iako jesam postavio pitanje o financiranju portala koji su u potpunosti društveno destruktivni. Ta bi se sredstva mogla preusmjeriti na izdavaštvo koje se susreće s brojnim izazovima i problemima. Novosti su tjednik za koji niti ne pišu Srbi, ne bave se problematikom Srba, oni nameću i stvaraju probleme, čak i za Srbe u čije ime nameću probleme čitavom društvu. Kao takav list, ne vidim nikakvu potrebu da bi se financirale. Iako, znamo da se kupuju određene političke usluge tako da se financira SNV, odnosno Novosti. Njih srpska manjina uopće ne zanima, a to ćete saznati i od ostalih predstavnika srpske nacionalne manjine koji nisu uključeni u taj politički projekt Milorada Pupovca i njegovih suradnika”, obrazložio je naš sugovornik dodavši kako imaju slobodu govora, no pritom ne vidi potrebu za njihovim financiranjem iz proračunskih sredstava.

Hoće li podržati Proračun?

Iza nas je glasanje o rebalansu Proračuna koji je skupštinska većina podržala, a oči javnosti uperene su u skorašnju raspravu o Proračunu za 2018. godinu, na kojem se očekuje i pokušaj rušenja dugovječnog gradonačelnika. Najveći interes ide u smjeru Neovisnih za Hrvatsku te se postavlja pitanje kako će oni postupiti prilikom glasanja o Proračunu.

” Postupit ćemo politički odgovorno. Tražit ćemo da na vrijeme znamo sve proračunske aktivnosti. Tražit ćemo a priori promjene ili određene amandmane. Ako oni budu usvojeni nama će taj Proračun biti prihvatljiv”, kratak je Kartelo.

U više navrata mogli smo svjedočiti određenim trzavicama u suradnji s gradonačelnikom i HDZ – om zbog čega su se u javnosti pojavile tvrdnje i špekulacije kako bi se vladajuća većina mogla raspasti. Podsjetimo, na posljednjoj sjednici Gradske skupštine zastupnik Zlatko Hasanbegović konstatirao je kako “većina više ne postoji”.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”U suradnji postoje trzavice, no nije to neka anomalija. Samim ulaskom u suradnju Neovisni za Hrvatsku se nisu učlanili u stranku Milana Bandića, niti u HDZ. Isto tako ne očekujemo od njih da se učlane u našu stranku. Mi smo tri posve odvojena politička entiteta i nemamo potrebe djelovati kao jedno. imamo zajedničke smjernice i toga se želimo držati. Sve ostalo može biti predmetom političke rasprave”, komentirao je ove tvrdnje naš sugovornik.[/box]

Dodaje kako će u nastavku suradnje s aktualnim gradonačelnikom inzistirati na provođenju svih programskih točaka koje su navedene u potpisanom sporazumu.

“Neke točke je nemoguće realizirati u godini dana. Primjerice, mi smo govorili o jednoj vertikali između Črnomerca i Blata, odnosno povezivanju sjevera i juga na zapadnom dijelu grada. To je projekt koji treba početi pripremati, treba početi pripremati imovinsko – pravne odnose kako bi se taj projekt mogao izrealizirati. Držati ćemo se tih 17 točaka i paziti da više ne dolazi do određenih devijacija zbog kojih smo se i kandidirali”, odriješit je potpredsjednik Skupštine.

Privatizacija Dinama

Budući da je aktualni potpredsjednik Skupštine ujedno i bivši tajnik Bad Blue Boysa u razgovoru smo se dotaknuli stanja u Dinamu te najnovijim najavama o privatizaciji zagrebačkog kluba. Kako kaže, potpuna privatizacija nije mu prihvatljiva.

“Nisam za privatizaciju Dinama. Načelno, mogu prihvatiti razgovor o privatizaciji 49% udjela u Dinamu, no volio bih da klub ostane u rukama navijača, odnosno članova Dinama”, govori te dodaje kako je sasvim jasno da Dinamo nije ono što bi trebao biti.

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]”Kako je pokojni Dugi govorio, Dinamo je Dinamo sve ostalo su nogometni klubovi, a ja sam se uvijek držao toga i uvijek ću se držati. No, posve je izvjesno da ljudi koji upravljaju danas Dinamom to nije tako, njima je Dinamo obiteljski posao” ocijenio je Kartelo osvrnuvši se pritom i na same navijače koji vode dugogodišnju borbu za dušu plavog kluba.[/box]

Ajmo napravit ponovo atmosferu, ajmo dić’ grad na noge, ajmo ponovit ’89. i 2005, riječi su kojima je veliki trener, Josip Kuže, izrazio jednu od svojih posljednjih želja. Može li Dinamo opet razbuditi grad?

“Nema više ljudi, nema više mladih dečkiju koji dolaze na tekme zato da bi gledali Dinamo. Ja se divim tim mladima koji idu danas na utakmice, oni nisu doživjeli lijepe trenutke Maksimira, sve se svodi na borbu protiv sadašnje vladajuće garniture. Divim im se jer imaju volju uopće početi na takav način pratiti Dinamo. Nadam se da će jednog zasjati sunce i za taj Dinamo. Više ne znam šta da mislim. Kad tako dugo čekate, ne preostaje vam ništa drugo nego da čekate. Kao što čekamo proljeće u Europi”, zaključio je Krešimir Kartelo.

 


Komentari