(KOMENTAR) Dobrodošli u ‘selendru’: Kako se Zagreb zabavlja seljaklukom

Predstavljena je sinoć na Tomislavcu nova gondola buduće sljemenske žičare. Postrojio je Bandić oko nje mažoretkinje, a prisutni su joj uputili uzdahe divljenja. Već jutro poslije glavna vijest svih medija bila je ta famozna gondola. Buduće žičare. Iste one žičare čija se izgradnja prebacuje iz godine u godinu, iz proračuna u proračun. Govorimo o žičari koja je najdraže gradonačelnikovo predizborno obećanje, istoj onoj koja je već trebala prevoziti putnike s obzirom na sve maestralne najave.

“Mi ćemo za godinu i pol dana ovo završiti! Vozit ćemo se u kabinama najmodernije tehnologije, po deset osoba u kabini, s duplo većom brzinom i duplo više prevezenih putnika nego što je bio slučaj sa starom žičarom”, najavio je zagrebački gradonačelnik 19. veljače prošle godine. Prošli su lokalni izbori, a već pet mjeseci nakon njih –  rebalansom proračuna žičari se gubi svaki trag. Kao i obično.

Zagrepčani žičaru već smatraju lošim vicem no gondolu smo, eto, dobili, barem kao predmet divljenja u jednoj tzv. europskoj metropoli koja se voli ponositi skijaškim spektaklom – Snježnom kraljicom. Doduše, nemamo žičaru koja bi trebala prevoziti skijaše, ali imamo gondolu koja se, prema Milanu Bandiću, treba prezentirati poput endema.

Usput rečeno, nismo posebni samo po famoznoj gondoli  – koju ima svako svako selo s nešto više snijega – nego i po gori koja svake godine okuplja skijašku elitu, ali je već deset godina bez žičare.  Do sada je u Snježnu kraljicu utrošeno više od 500 milijuna kuna, dok za izgradnju toliko puta obećane žičare treba izdvojiti 50 milijuna kuna.

Ipak, prioriteti su prioriteti pa tako Snježnu kraljicu ove godine nije dotakao rebalans proračuna, a Zagrepčani su dobili gondolu kojoj se mogu svakodnevno diviti.

I još jedno obećanje – prema posljednjim informacijama žičara bi trebala biti puštena u rad u drugoj polovici 2019. godine. Dobro, ove informacije ne treba shvaćati doslovno, ako ne bu žičare mažoretkinje se uvijek mogu postrojiti oko još jedne gondole za koju će se valda naći koja kuna. Uz popratnu pompu i glavnu vijest dana, kako bi se puk imao oko čega ushiti.

A sve to u gradu s proračunom teškim 7,5 milijardi kuna…


Komentari