KAOS NA FFZG-u: Zabrana postavljanja plakata s najavom plenuma, gušenje slobode govora, zaštitari patroliraju po fakultetu (FOTO)

FOTO: Facebook / Akademska solidarnost

Damir Boras raspustio je Studentski zbor Filozofskog fakulteta u utorak 13. rujna, a studenti su jasno pokazali da se protive toj odluci, stoga su najavili Plenum i daljnje akcije.

No, reakciju i akciju pokazali su i nadležni, stoga su na Fakultetu jutros viđeni zaštitari koji trgaju plakate kojima studenti pozivaju na plenum. Osim toga, studentima su zabranili ulaz u posebno prostoriju koju su studentske udruge koristile posljednjih 20 godina.

Sve je započelo sa sporazumom o suradnji Filozofskog i Katoličko bogoslovnog fakulteta, odbijanjem sporazuma od strane 70% studenata, a s vremenom i sve više članova Fakultetskog vijeća.

Bilo je tu svega, od trosatnih sjednica Vijeća, optužbi o seksističkim izjavama dekana, blokadom dekanskog ureda u trenutku kada se trebao naći s japanskim ambasadorom, s čime je izbio mali diplomatski skandal, revitalizacije plenuma na Filozofskom i drugih scena, piše srednja.hr.

Iako smo kontaktirali studente za komentar, do zaključenja članka odgovor, nažalost, nije stigao.

>>>SUSPENDIRAN STUDENTSKI ZBOR FFZG-a: Postupak izbora nije proveden na način propisan Zakonom i Pravilnikom fakulteta

Studentima oduzeta prostorija koju udruge koriste više od 20 godina

“KONAČNO ZAVOĐENJE DIKTATURE NA FF-u

Maloprije, netom nakon što su studenti(ce) krenuli u lijepljenje plakata, presrele su ih čistačice i pitale imaju li dozvolu za lijepljenje plakata. Kada su rekli da nemaju, odmah su zvale dekana i skinule sve plakate.

Na FF-u već dugo postoji tradicija studentskog aktivizma i organiziranja i ovakve se stvari dosad nikad nisu događale. Kao što se za bilo kakvo lijepljenje plakata nikada nije trebala tražiti dozvola dekana – pa tako i danas širom faksa stoje najrazličitiji plakati, koji nikom ne smetaju i za koje nitko nije morao tražiti nekakvo posebno dopuštenje da bi ih polijepio.

Očito je da dekan, nakon što je u potpunosti cenzurirao fakultetsku mailing-listu, nema nikakve namjere dopustiti ni da ovako komuniciramo sa studenti(ca)ma i nastanica/ima na fakultetu. Također, studenti(ca)ma je oduzeta i prostorija A-015, koju studenti i studentske udruge koriste od 1990-ih, ako ne i dulje.

“Dekane”, ne bojte se, ovo neće ovako završiti. Možda to još niste shvatili, ali vaše je vrijeme gotovo. Ovakvo je gušenje slobode govora na jednoj akademskoj instituciji, nakon svih manipulacija i korupcije samo još jedna stavka na već podužoj listi. Otići ćete u ropotarnicu prošlosti kao najgori i najomraženiji dekan u povijesti FF-a.

DOLJE PREVIŠIĆ! NEĆEMO DOPUSTITI GUŠENJE SLOBODE GOVORA NA FAKULTETU! NE ŠTETNOM UGOVORU S KBF-om! SVI NA PLENUM!” napisali su na stranici Akademske solidarnosti.

Privatni zaštitari na fakultetu

“PREVIŠIĆEVA PRIVATNA VOJSKA, PARDON ZAŠTITARI NA FAKULTETU

Dakle, “dekan” Previšić je na fakultet doveo i privatne zaštitare (Sokol Marić). Dobili su prostoriju odmah na ulazu na fakultet. Ima ih bar trojica u crnim (naravno) uniformama, a navodno i još pokoji u civilnoj odjeći. Zasad se bave skidanjem nepoćudnih plakata, a u dogledno vrijeme tko zna…”

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook / Akademska solidarnost


Komentari