KAJ VELITE NA OVU IDEJU? Tramvaj od Dupca do Novog Jelkovca

Zanimljiv prijedlog Zagrebačkih Reformista.

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u prostorijama Reformista u Zagrebu, prisutni su bili Robert Hirc – član predsjedništva Reformista i kandidat za Gradsku skupštinu Grada Zagreba, Alenka Košiša Čičin-Šain – glavna tajnica Reformista i Damir Šebetić – predsjednik Reformista zagrebačke gradske četvrti Sesvete i kandidat za Vijeće Gradske četvrti Sesvete.

Zagrebački su Reformisti predložili produljenje tramvajske pruge od Dupca do Sesveta i izgradnju dodatnog pravca od Novog Jelkovca do Sesveta s početnim stanicama u Novom Jelkovcu i u Dubravi.

Govorili su i o drugim problemima koji muče stanovnike ove gradske četvrti.

„Novi Jelkovec izgrađen je 2009. godine i u naselju je 2713 stana. Iako je ambiciozno zamišljen, planovi oko stvaranja jednog od najboljih mjesta za život u Zagrebu još uvijek se nisu ostvarili. Zagrebački Reformisti smatraju da bi upravo uvođenje tramvajske linije bilo dodatni poticaj razvoju ovog dijela grada. S jedne strane imamo stanove u kojima je uvedena optička mreža, a s druge strane imamo
nerealiziranu, iako najavljivanu tramvajsku liniju.

Zagrebački su Reformisti u lipnju 2016. predložili na koji način bi se trebala razvijati tramvajska mreža na Trešnjevci. Prema najavama, taj projekt ulazi u realizaciju. Nadamo se da će i ova nova inicijativa Reformista potaknuti nadležne da ozbiljno prionu predradnjama za realizaciju ovog projekta.

Stoga Zagrebački Reformisti predlažu izgradnju tramvajske pruge od Dupca do centra Sesveta s odvojenim krakom do Novog Jelkovca. Ta tramvajska linija za Novi Jelkovec bi imala početne stanice u Novom Jelkovcu i u Dupcu, dok bi jedna od dvije tramvajske linije koje i danas voze do Dupca (11 ili 4) nastavile prometovati do Sesveta. Sesvete su najveća zagrebačka gradska četvrt i gotovo da je nevjerojatno da do tamo još nije stigao tramvaj“, rekao je Robert Hirc, kandidat za Gradsku skupštinu Grada Zagreba.

‘Sesvete su neopravdano zapostavljene’

Predsjednik sesvetskih Reformista i kandidat za Vijeće Gradske četvrti Sesvete Damir Šebetić istaknuo je da su Sesvete neopravdano zapostavljene, unatoč činjenici da su najveća gradska četvrt i izlaz grada ka istoku Hrvatske.

Šebetić ističe probleme s vodoopskrbom i odvodnjom, jer neka naselja u gradskoj četvrti Sesvete još uvijek nemaju adekvatnu ili uopće riješenu vodoopskrbu i odvodnju.

„Drugi veliki problem Sesveta, uz nepostojeću tramvajsku infrastrukturu je i nedovoljno razvijena ​1 cestovna infrastruktura. Produžetak Branimirove i Vukovarske ulice najavljuju se već desetak godina, ali se nijedna od tih dviju prometnica ne miče s mrtve točke. S druge strane, u grad se preko Sesveta slijeva sve gušći cestovni promet iz sjeverne i istočne Hrvatske“, pojašnjava Šebetić.

Sesvete površinom čine četvrtinu grada Zagreba

Da su Sesvete samostalna administrativna jedinica, s 90 000 stanovnika bile bi peti grad po veličini u Hrvatskoj, a još uvijek nemaju gradsko središte niti dovoljan broj vrtića i škola. Šebetić ukazuje na zapuštena zdanja „Sljemena“, „Badela“ i drugih industrijskih pogona, koja bi se mogla privesti svrsi i stvoriti kulturno poslovni centar s trgom kakav Sesvete zaslužuju.

„Uređenjem šetnica, biciklističkih staza, mostića i ostalih sadržaja u šumi Divljača, Sesvete bi dobile park veći od Maksimira, a kontakt sa Savom bi mogle dobiti kroz projekt Zagreb na Savi, kojim je predviđeno kod Drenja napraviti branu sa HE. Brana bi stvorila jezero, a s njim neslućene mogućnosti za razvoj turizma kao ekološki park Ivanja Reka“, zaključio je izlaganje Šebetić.

„Već kod iniciranja projekta POS-ovog naselja Sopnica-Jelkovec pokrenutog 2004. godine od tadašnjeg Ministarstva javnih radova i ministra Radimira Čačića, bila je predviđena izgradnja značajno bolje infrastrukture koja je uključivala produžetak Vukovarske ulice u punom profilu, jer ista ulazi u naselje Sopnica-Jelkovec, kao i jedan odvojak željezničke pruge od 2,6 km kojim bi stanovnici naselja Sopnica-Jelkovec za 7 minuta došli direktno do Glavnog kolodvora u centru Zagreba.

U međuvremenu je osim ovog planskog naselja, izgrađeno i naselje Ivar u Sesvetskom Kraljevcu, a također se povećala dnevna migracija radnog stanovništva s prostora Hrvatskog zagorja u grad, pa iako hvalevrijedno izgrađeno parkiralište na željezničkom kolodvoru u Sesvetama, nije u potpunosti zadovoljilo potrebe velikog broja ljudi koji autima s te strane ulazi u Grad Zagreb.

Sretna okolnost je da su u centru Sesveta, nasuprot krasne barokne crkve, veliki kompleksi nekad industrijskog zemljišta, kao što je „Badel“, a posebno mesna industrija „Sljeme“ gdje je zemljište u 100%-tnom vlasništvu Grada Zagreba. Zagrebački Reformisti smatraju da, usprkos činjenici što je Grad Zagreb već više puta raspisivao razne natječaje, rješenje uređenja centra Sesveta potrebno je sagledati cjelovitim urbanističko-arhitektonskim natječajem koji bi obuhvatio i prometno rješenje i prostor do Rimskog puta na samom rubu naselja Novi Jelkovec“, rekla je glavna tajnica Reformista Alenka Košiša Čičin-Šain.


Komentari