JASENKO HOURA ZA ZAGREB. INFO: ‘Današnji dan kao da mi je rođendan, velika je to bila večer.’

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Jasenko Houra preslaguje emocije i danas.

Prošlo je 27 godina od “Zabranjenog koncerta”, no emocije nekako još uvijek “peru”. Svatko to proživljava na svoj način, kaže Houra, a 17. listopad već doživljava poput rođendana. Ipak, sve je već ispričano i toliko toga je napisano.

” Teško je reći kako se osjećam. Veliki je to koncert bio i sa strane glazbenika bitno mi je da je dobro odrađen, da smo bili dobri. Bitno mi je kako je bilo svim tim ljudima. A emocije? Sve ono što se dogodilo poslije koncerta? Još uvijek sve skupa preslagujem, proživljavam u intimi. Znate, 17. listopad kao da mi je rođendan. Telefoni zvone, dajem izjave… A ustvari, svatko sebi interpretira tu večer na svoj način. Svi mi imamo emocije i za taj koncert i za ono nakon njega. Velika je to bila večer.”, komentira Houra nakon 27 godina.

“Samo da vam kažem narode, neka u ova teška vremena Bog čuva i vas i nas.”, rekao je Houra tu večer prije izvođenja Ruže hrvatske, zapalivši masu.

“Rečenica je došlo spontano, osjećaj tog trenutka. Vjerovatno sam znao i predosjećao.”, objasnio je.

Milicija je na trg stigla pola sata prije početka koncerta, s namjerom da isključe struju. No, kroz gužvu se nisu mogli probiti. Naredili su i članovima benda da obavijeste publiku da se koncert otkazuje, ali Jasenko Houra miliciji je uzvratio: “Recite im vi!”

“Čujte, da tada nisam bio na bini, na koncert bi sigurno došao.”, govori nam Houra danas.

Bio je to najveći skup u hrvatskoj povijesti, trenutak zabilježen i u povijesnim udžbenicima. Događaj koji je predhodio onim stihovima- “Lupi petama i reci evo, sve za Hrvatsku…”

>>>PRIJE 27 GODINA: Ružu hrvatsku pjevalo je 300 000 ljudi (VIDEO)


Komentari