Inicijativa ‘Čuvamo naš park’ objavila zahtjeve, Bandić građane pozvao na susret

FOTO: Facebook/ Savica ZA Park

Iz Inicijative poručuju da podupiru sva rješenja u skladu s demokratskim procedurama. Bandić pozvao građane na susret.

Inicijativa Čuvamo naš park službeno je izašla s priopćenje s njihovim zahtjevima za uređenjem parka Trnjanska Savica. U priopćenju su dodali da je noć u parku protekla mirno te da jutros nema radnika, bagera, niti kamiona, no policija redovno dežura.

Dva su zahtjeva Inicijative: Uređenje parka po demokratskoj i zakonskoj proceduri i zalaganje za javnu raspravu o potrebama za uređenje parka temeljem čega bi se izradio program i raspisao natječaj.

Nakon što je gradonačelnik već preorao dio parka Tranjanska Savica i nakon što je u srijedu pokušao nasilno opravdati devastaciju zelene površine “uvoznim” zagovornicima svog projekta, osjećamo se obaveznim ponoviti naše zahtjeve da tražimo uređenje parka u demokratskoj i zakonskoj proceduri, da se zalažemo za javnu raspravu o potrebama za uređenje parka temeljem čega bi se izradio program i raspisao natječaj za uređenje.

Mi stanovnici imamo svoje potrebe i ideje o tome kako treba urediti park. Potreban nam je veći prostor za djecu, sprave za odrasle, prostor za pse, pitka voda, novi koševi i klupe… I nadasve prirodni materijali. U javnoj raspravi, zajedno sa strukom želimo da svi stanovnici izraze i usklade svoje želje i potrebe.

Za provedbu takve rasprave postoje jasna pravila i zakonom propisane procedure. Za početak, mora se provesti inicijalna javna rasprava na kojoj će se stanovnici dobiti osnovne informacije o onome što se planira. Nakon toga treba treba osigurati dovoljan vremenski period da svi koji su zainteresirani mogu iskazati svoje mišljenje, a zatim uključiti struku koja će na temelju iskazanih potreba onih kojih se to najviše tiče i poštujući pravila struke, najprije sastaviti program natječaja, a zatim raspisati i provesti javni natječaj za najbolje rješenje. Postupak provedbe natječaja također uključuje javnu raspravu i mogućnost da građani još jednom izraze svoje mišljenje i tako sudjeluju u odabiru najboljeg rješenja.

Ako postoji novac za uređenje parka, on neće ispariti nakon mjesec dana. I dalje će nam biti na raspolaganju.

Da li je demokratski da stanovnici Savice prvu informaciju o uređenju parka dobijaju objavom gradonačelnika iz čijih leđa već kopaju bageri? Nema potrebe za noćnim iskapanjima i provedbom projekta koji, ako ne računamo uski krug ljudi u Gradu, nitko od javnosti nije vidio. Novac će na računu biti i nakon izbora kada će se formirati Mjesni odbor, Vijeće gradske četvrti i kada ćemo cijelu proceduru moći provesti u skladu sa zakonom.

Podupiremo sva rješenja u skladu s demokratskim procedurama, a ne samovolju jednog čovjeka na čelu grada. Lažiranju demokracije su stanari Savice već jednom rekli ne, pa niti sada neće proći! A milijuni namijenjeni parku neka pričekaju najbolje rješenje!” stoji u priopćenju Inicijative “Čuvamo naš park”.

Bandić pozvao građane na susret

Gradonačelnik Milan Bandić pozvao je danas građane da se “zajednički i u demokratskom raspoloženju” okupe u subotu na susretu u parku na Trnjanskoj Savici.

Bandićev poziv prenosimo u cijelosti:

“Poštovani stanovnici Savice, dragi sugrađani,

obasut upitima te zahtjevima da se organizira peticija u kojoj bi se stanovnici Savice izjasnili o mogućnosti izgradnje parka u njihovu naselju, kao zagrebački gradonačelnik vas pozivam da zajednički i u demokratskome ozračju, u subotu, 29. travnja 2017., 7:00 – 19:00 sati, na susretu u parku na Trnjanskoj Savici riješimo taj prijepor.

Ljubazno vas molim da se pozivu odazovete u što većem broju i da o predmetnome nesporazumu izrazite mišljenje, a sve kako bismo kontroverzije vezane uz njega posve razjasnili!

U obnašanju gradonačelničke funkcije, i to tijekom svih svojih mandata, trudio sam se poštovati  volju svojih sugrađana. Posve sam siguran da ću opet, ali samo uz vašu pomoć donijeti ispravnu odluku, a  na zadovoljstvo svih stanovnika Savice”, stoji u poziv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.


Komentari