HRVATSKI STUDIJI POSTAJU ODJEL: Studenti prosvjeduju

Hrvatski studiji

Još uvijek se ne zna kako će izgledati ustroj i statut ovog odjela.

Senat Sveučilišta u Zagrebu u utorak će potvrditi transformaciju Hrvatskih studija iz Sveučilišnog centra u odjel. Voditelj Hrvatskih studija u otvorenom pismu studentima poručio je kako ova transformacija na njih neće utjecati te kako se radi samo o administraciji.

Odluka je donesena na izvanrednoj sjednici Znanstveno-nastavnog vijeća HS-a kojoj je prisustvovao i rektor sa svojim pomoćnikom. Profesori su zagovarali da se HS pretvori u fakultet s vlastitim pravnim statusom,  stoga nije sasvim jasno zbog čega su pristali na ponudu da postanu odjel.

Još uvijek se ne zna kako će izgledati ustroj i statut ovog odjela. Upravu Hrvatskih studija brine i to što još nije ukinuta rektorova zabrana zapošljavanja na toj sastavnici Sveučilišta. Zapošljavanje novih profesora je preduvjet da Hrvatski studiji nastave normalno funkcioniranje na svim smjerovima koje nude, pišu 24 sata.

Ova novost ne sviđa se studentima Hrvatskih studija koji će prilikom potvrde ove transformacije prosvjedovati pred rektoratom. Odluka također nije jasna s obzirom da su Hrvatski studiji proglašeni najboljim društveno-humanističkim učilištem u cijeloj zemlji.

Studentima stiže podrška

Podršku Hrvatskim studijima iskazao je i Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi.

Njihov dopis prenosimo u cjelosti:

Poštovani,

obraćamo vam se u ime Zbora udruga veterana hrvatskih gardijski postrojbi, a po pitanju dobivanja pravne osobnosti Hrvatskih studija. Hrvatski studiji djeluju kao sveučilišni centar gotovo 25 godina. Tijekom tog perioda Hrvatski studiji su obrazovali preko tisuću studenata i te se razvili u prestižni studij.

To je potvrdila i reakreditacija koju je provodila u cijeloj Republici Hrvatskoj Agencija za znanost i visoko obrazovanje, a nakon koje su Hrvatski studiji ocijenjeni kao najbolja visoko obrazovna institucija u području društveno-humanističkih znanosti u našoj zemlji. ZUV HGP i prije toga se uvjerio u izvrsnost Hrvatskih studija, s čijim odjelima za psihologiju i komunikologiju su uspješno surađivali na projektu znanstvenog istraživanja o psihosocijalnim čimbenicima koji utječu na osnaživanje i podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja, te na publikaciji knjige temeljene na rezultatima istraživanja.

Hrvatski studiji dali su značajan doprinos obilježavanju 25. godišnjice početka Domovinskog rata organiziranjem u listopadu 2015. znanstvene interdisciplinarne konferencije na kojoj su predstavljena istraživanja i izlaganja u kojima je Domovinski rat proučavan iz kuta većine studijskih programa zastupljenih na HS.

Zbog svega navedenoga izražavamo punu podršku Hrvatskim studijima na njihovom putu prema dobivanju pravne osobnosti te se nadamo da će nadležne institucije ići istim smjerom.
Smatramo kako su Hrvatski studiji svojim dosadašnjim znanstvenim i visoko obrazovnim radom zaslužili pravni status fakulteta, kojime bi ne samo zadovoljili uvjet za dobivanje stalne dopusnice za izvođenje svojih studijskih programa, već i dobili temelje za daljnji samostalni razvoj kao institucije koja proučava prošlost i sadašnjost hrvatske države i društva s humanističkih i društvenih aspekata te podučava svoje studente znanjima i vrijednostima s kojima mladi hrabro kroče u izazove koji stoje pred njima.


Komentari