Hrvatski dan nepušenja: Zagreb dobiva najnoviji CT za ranu dijagnostiku karcinoma pluća

Promjene u hrvatskom zdravstvu.

U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti najavljene su aktivnosti organizirane u povodu Hrvatskog dana nepušenja, koji se tradicionalno obilježava prvog dana Korizme, a predstavljena je i Pulmološka ambulanta za gluhe i gluhoslijepe koja je započela s radom u Specijalnoj bolnici.

Ravnatelj Specijalne bolnice Marinko Artuković napomenuo je da je Ambulanta započela s radom ovaj ponedjeljak i da je to jedan mali korak prema promjenama u zdravstvenom sustavu koje moramo napraviti kako bi osobe s posebnim potrebama(invaliditetom) imale istu razinu zdravstvene skrbi kao i drugi građani.

“Budući da naša bolnica oduvijek posebnu pažnju usmjerava prema jednakopravnosti svih korisnika, drago nam je da smo se, uz pomoć Grada Zagreba i Zaklade Hrvatska kuća disanja, na ovaj način priključili obilježavanju Hrvatskog dana nepušenja, kazao je Artuković.

Povodom Hrvatskog dana bez duhanskog dima Gradski ured za zdravstvo i Poliklinika za bolesti dišnog sustava pozivaju pušače i bivše pušače na na besplatan pulmološki pregled.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Akcija besplatnih pregleda za pušače i bivše pušače starijih od 40 godina, bit će organizirana 1. 2. i 3. ožujka 2017. godine u Polilkinici za bolesti dišnog sustava, Prilaz baruna Filipovića 11, od 10,00 -17,00 sati.[/box]

Napomena*: Pregledi se obavljaju bez uputnice i najave, a obuhvaćaju slijedeće pretrage: RTG snimku pluća i srca, mjerenje kisika u perifernoj krvi i mjerenje CO u izdahnutom zraku.

Ravnateljica je dodala da su ovakve akcije neophodne i da bi se trebale češće održavati, čak svakodnevno, jer je od 2008. do sada na taj način pregledano 3.200 osoba, od kojih je u 14-15% otkrivena bolest KOPB i kod 7% karcinom u ranom stadiju.

Prvi tehnološki najnapredniji CT uređaj u Hrvatskoj

Upravitelj Zaklade Hrvatska kuća disanja akademik Miroslav Samaržija naglasio je da će ove godine Zaklada djelovati na tri razine: edukacija za zdravstvene radnike, zatim savjetovanje i edukacija za građane, te prikupljanje sredstava za tehnološki najnapredniji CT uređaj.

Ovaj mjesec započinjemo s emitiranjem spota za prikupljanje donacija za nabavku uređaja, a broj telefona preko kojeg će se prikupljati donacije je 060 9006.”

“Drago mi je da zajedno radimo na prevenciji, otkrivanju i liječenju bolesti od kojih godišnje umre oko pet milijuna ljudi, a direktno ili indirektno ih izaziva pušenje”, rekao je na konferenciji gradonačelnik Milan Bandić najavivši da će Grad Zagreb prvim rebalansom proračuna osigurati sredstva za kupnju najmodernijeg CT uređaja.

“Bit ćemo prvi u Hrvatskoj koji ćemo ga imati jer ljudski život je najvažniji i moramo sve učiniti da građanima omogućimo što bolje uvjete prevencije i liječenja. Vjerujem da nema čovjeka u Skupštini koji za takvu stvar neće dići ruku”, dodao je gradonačelnik napomenuvši da će CT biti u funkciji već na ljeto.

Zamjenik pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Gzim Redžepi upoznao je prisutne s podacima da je Hrvatska po broju žena pušača u Europi na prvom mjestu, a po broju muškaraca pušača na sedmom mjestu, što su, kako je naglasio, vrlo poražavajući podaci.

Također, Istraživanjem koje je provedeno za 2014. i 2015., u Hrvatskoj ima 31% pušača, a najviše ih je u dobi između 20 i 44 godine.

“Pušenje izaziva jaku ovisnost i jedan je od uzroka više od 15 vrsti karcinoma.”

Program aktivnosti:

  • Zaklada „Hrvatska kuća disanja“, Dukljaninova ulica 3, Zagreb 1. ožujka 2017. godine s početkom u 17,30 sati ,
    Predavanje na temu „Kvaliteta života bez duhanskog dima“

    Predavači:
    Doc.dr.sc. Marko Jakopović, dr. med.
    Gzim Redžepi, dr.med.

  • Zaklada „Hrvatska kuća disanja“ , Dukljaninova ulica 3, Zagreb, od 1. do 3. ožujka 2017. godine s početkom u vremenu od 17,00 do 19,00 sati

Savjetovanje o prevenciji, dijagnostici i liječenju plućnih bolesti

  • Poliklinika za bolesti dišnog sustava, Prilaz baruna Filipovića 11, Zagreb,  od 1. do 3. ožujka 2017. godine, u vremenu od 11,00 do 17,00 sati

Besplatni pregledi za pušače starije od 40 godina u okviru programa Rano otkrivanje
kronično opstruktivne plućne bolesti i karcinoma pluća

  • Zaklada „Hrvatska kuća disanja“, Dukljaninova ulica 3, Zagreb, od 1. do 31. ožujka 2017. godine
    Nastavak aktivnosti humanitarne akcije „Otkrij na vrijeme“


Komentari