HRT POČEO HVATATI STUDENTE! Imate li neki od ovih uređaja morat ćete plaćati 80 kuna!

Pozivajući se na članak 34. Zakona o RTV pristojbi prema kojem su pristojbu dužni plaćati svi koji imaju bilo kakav uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa…

Zagrebački studenti posljednjih dana žive u strahu i to ni manje ni više nego o d HRT-a. Naime, HRT je navodno počeo zahtjevati od studenata koji žive odvojeno od roditelja plaćanje RTV pristojbe iako ne posjeduju televizore već samo prijenosna računala. Inače, HRT svoj proačun puni pozivajući se na članak 34. Zakona o RTV pristojbi prema kojem su pristojbu dužni plaćati svi koji imaju bilo kakav uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa. To očito vrijedi i za studente koji žive u podstanarstvu u odsutstvu roditelja u Zagrebu.

No, studenti strahuju kako HRT neće samo stati na lovu podstanara već će se lov proširiti i na studentske domove. Studentima se prijeti kaznama ako ne plate pristojbu, a s tim problemom susreli su se osječki studenti kojima se pokušala naplatiti prisojba pozivanjem na članak 34. i stavku prema kojoj svatko tko posjeduje radijski i/ili televizijski prijamnik, odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa, a u njih spadaju i laptopi, tableti, pametni telefoni, mora plaćati pristojbu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Odjava gotovo nemoguća

Ovakav scenarij itekako je moguć upozoravaju iz Regionalne udruge za zaštitu potrošaća. “Čim je potrošač vlasnik stana, poslovnog prostora ili ima auto, podrazumijeva se da ima neki uređaj kojim može primati radio ili TV signal. U praksi danas se i s osrednjim mobitelom može primati radio, pa i TV signal i posjednik takvog uređaja mora plaćati HRT pristojbu”, napominju u ROZP-u.

Odjava RTV pretplate prilično je komplicirana, a uključuje i provjeru stambenog prostora od nadležnih službi HRT-a vezano uz to da li se u kućanstvu nalazi ikakav prijemnik, jednako kao i provjeru ima li osoba prijevozno sredstvo s mogućnošću slušanja radiostanica.

Prema poslovnim planovima HRT-a, u ovoj godini nije predviđeno poskupljenje RTV pristojbe koja trenutačno iznosi 80 kuna za sve osim za umirovljenike s mirovinama ispod 1500 kuna koji plaćaju 50 kuna. U budžetu Prisavlja pretplata godišnje sudjeluje s milijardu i 215 milijuna kuna ili s 85 posto ukupnih prihoda kuće. Prethodna Uprava HRT-a predvođena Goranom Radmanom tvrdila je da kuća ima povećane prihode od pretplate zahvaljujući boljoj naplati kroz “obradu” terena i utuživanje neplatiša.

>>> HTJELI BI PRESTATI PLAĆATI PRISTOJBU HRT-u? U ova četiri slučaja to možete napraviti


Komentari