Hoće li odgovorni išta poduzeti? Zaprešiću prijeti ogromna katastrofa

commons.wikimedia.org

Svjedoci smo različitih primjera u državi kada potrebiti ostaju u sjeni, a istovremeno javni novac puni privatne džepove. No, ne puni džepove onih kojima je potreban i koji rade u korist građana i građanki, a ne za vlastite interese.

U nemiloj se situaciji našla Udruga Šapica koja na skrbi ima 108 pasa, a prijeti im, kažu, zatvaranje skloništa jer već tri mjeseca nemaju financijskih sredstava, stoga ne mogu kupiti hranu za pse niti plaćati račune. Ako se sklonište zatvori, iz udruge upozoravaju da ne znaju što će se biti s tolikim brojem pasa.

U četvrtak 8. ožujka Udruga je poslala dopis Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu uprave, Zagrebačkoj županiji, županu Stjepanu Kožiću i svim jedinicama lokalne samouprave na našem području, te su zatražili termin za hitni sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem vezano uz navedenu temu.

Obratili su im se za pomoć u provedbi novog Zakona o zaštiti životinja. Naime, udruga Šapica u svom skloništu zbrinjava napuštene pse s područja grada Zaprešića i okolnih općina. Pritom njihov rad spada u socijalne usluge jer brinu ne samo o napuštenim životinjama, već i o sigurnosti samih građana, jer je pas bez kontrole na ulici potencijalno vrlo opasan, pogotovo za djecu, ne samo zbog mogućnosti ugriza ili stvaranja prometnih nesreća, već i zbog mogućnosti prenošenja bolesti kao što je bjesnoća. Svi građani plaćaju komunalnu naknadu, pod što spada i zbrinjavanje napuštenih životinja, i iz te se naknade, ističu iz Udruge, treba financirati zbrinjavanje jer svaki građanin ima pravo osjećati se sigurno na ulicama svoga grada ili općine.

Dopis nadležnima poslali su u četvrtak, a odgovora do danas – nema.

Želimo javno obavijestiti sve građane da Šapica više nema novca ni za hranu i da ćemo vrlo skoro biti prisiljeni prestati sa radom skloništa. Sklonište podliježe pravilnicima i zakonima koje mora poštovati, mora plaćati račune i hranu, a grad i općine odbijaju pokriti troškove za pse sa svojih područja. Mi više ne vidimo izlaz… Što će se dogoditi sa psima koje imamo na skrbi? Hoćemo li ih morati vratiti tamo gdje smo ih pokupili? Građani, osjećate li se sigurno na ulicama svojih općina i grada?! Svaki pas na ulici bez nadzora je potencijalno opasan zbog bolesti i ugriza, a do sad su općine i grad Zaprešić zbog nas i našeg rada bili sigurni. Svaki građanin koji plaća komunalnu naknadu (iz koje se treba plaćati za pse) ima se pravo osjećati sigurno. Tko će biti odgovoran ako napušten pas ugrize dijete na ulici? Gdje će završiti psi iz skloništa? Grad Zaprešić i općine bi po stanovniku trebale odvojiti manje od 2 kune mjesečno za zbrinjavanje pasa, ali to im je previše“, pišu iz Udruge.

Sklonište Štapica do 31. prosinca 2017. godine imalo je ugovore o zbrinjavanju napuštenih životinja s gradom Zaprešićem i općinama Pušća, Marija Gorica, Brdovec, Jakovlje i Bistra po vrlo nerealnim cijenama.

Prema novom Zakonu o zaštiti životinja, trebali bi od PDV-a odvajati 2 kune po glavi stanovnika za Udrugu Šapica, koja bi potom taj iznos koristila za hranu za pse i ostale troškove i potrepštine. Međutim, Zakon se još uvijek ne provodi, Udruga nije dobila ni kune, što koči brigu o psima i pitanje je što dalje s obzirom na financijsko stanje.

Kako nam je kazao jedan od volontera, sponzori Udruge Šapica iz inozemstva čuli su za taj zakon i prestali su uplaćivati donacije su uvjereni da Udrugu financira Grad Zaprešić.

Mi smo od samih početaka odlučili biti non kill sklonište, pa smo na sebe preuzimali rizik troškova zbrinjavanja pasa nakon 60. dana, a jedinice lokalne samouprave plaćale su brigu samo do tog dana.

Prema novom zakonu koji je na našoj strani, jedinice lokalne smouprave moraju pokriti trošak do udomljenja ili trajno, no međutim, oni tvrde da je njima to previše i ne žele potpisati nove ugovore. Do sada samo uspijevali sami sakupiti donacije, većinom hrane i dekica, koje su pokrivale razliku između sredstava koje su nam jedinice lokalne samouprave uplaćivale za zbrinjavanje i realnih troškova skloništa. Od 1.1.2018. većina donatora počela se povlačiti jer, kako kažu, zakon je na našoj strani i sad možemo naplatiti zbrinjavanje prema realnim cijenama. Sklonište smo sagradili uz pomoć donacija građana, a bez pomoći jedinica lokalne samouprave. U protekloj smo godini sagradili novu zgradu uz pomoć donacija građana, kako bismo mogli zbrinjavati pse na odgovarajući način prema Pravilniku o skloništima.

Također s povećanim brojem pasa primorani smo zaposliti još djelatnika kako bi sve bilo prema Zakonu, a to nam dodatno u 2018. godini povećava troškove. Mi smo neprofitna udruga i ugovori koje smo predložili jedinicama lokalne samouprave vrlo su korektni i još uvijek bismo veliki dio stvari radili besplatno.

Nažalost, jedinice lokalne samouprave nisu svjesne činjenice da su vrlo veliki dio usluga dobivali besplatno jer smo mi to uspijevali od donacija platiti, međutim donacije, koje ovise o mogućnostima i željama građana, nisu nešto na što se sklonište može osloniti u svom radu“, ističu iz Udruge Šapica, te još jednom upozoravaju da skloništu prijeti zatvaranje i da ne znaju što će biti s više od 100 pasa koji se tamo nalaze.

Poslali smo upit Gradu Zaprešiću zašto se Zakon o zaštiti životinja ne provodi, koji postupci slijede i što će biti sa psima ako će se sklonište zatvoriti. Odgovor ćemo objaviti po primitku.


Komentari