‘Heroj, a ne zločinac’: Jedan od najposjećenijih zagrebačkih muzeja ponovno ‘na tapeti’ Grada

FOTO: Facebook / Valentino Valjak

Jedan od naposjećenijih muzeja u Zagrebu

U četvrtak je na adresu Muzeja automobila Ferdinand Budicki stiglo rješenje Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, u kojem traže da se uklone sve reklame Muzeja, ukupno njih 5, u Ulici Ljudevita Posavskog.

U rješenju stoji da će komunalno redarstvo s uklanjanjem reklama početi u utorak 16. siječnja s početkom u 7:30, sa ili bez stranke.

“Sedam godina je Tvornica Pluto bila prazna izvana i iznutra isarana grafitima, u njoj su se skupljali narkomani i alkoholičari i tada nije bila problem. Nakon šta smo sami uredili i halu i dvorište, prebrisali sve grafite, danas nakon 5 godina rada problem su vizauli s imenim muzeja. Nakon višemjesečnih pritisaka nasih susjeda na Gradski Ured za komunalne poslove da se vizuali maknu zbog nepostojanja dozvole, u utorak 16.1. u 7.30 krece demontaža“, napisali su iz Muzeja na svojoj Facebook stranici.

Međutim, iz Muzeja su istaknuli da će unatoč micanju spomenutih vizuala Budicki ponovno biti “jedan od najposjećenijih u Noći muzeja”.

Muzej Ferdinand Budicki u sjeni je već godinama, najviše što se tiče grada. Sam muzej nastao je bez financijske pomoći grada i države, vrijednim rukama ustrajnih volontera i voditelja Valentina Valjka.

Nažalost, već godinama ne nailaze na podršku Grada Zagreba, nekoliko im je puta prijetilo zatvaranje, a kako kažu, iako je sam Ferdinand Budicki bio pionir automobilističkog, motociklističkog, biciklističkog i balonarskog sporta, u svom je gradu u potpunosti zaboravljen, grob mu je prodan, a njegovi ostaci bačeni u kosturnicu na Mirogoju.

Nakon fotki i pohvala Muzej ponovno pada u zaborav

Osvrnuli su se i na nadležne u u Gradu Zagrebu koji bi se, kažu iz Muzeja, pojavili u Budickom, obavili ‘fotkanje’, otišli i postali dostupni sljedećih godina, krucijalnih za sam Muzej čime je on pao nazad u zaborav.

Imovinsko-pravni problemi Muzeja traju već godinama i često im je prijetilo zatvaranje. Kako je pisao HRT još prošle godine u travnju, slabašnu četverogodišnju financijsku injekciju prekinuo je ministar Hasanbegović pretprošle godine, a visoki nameti Zagrebačkog holdinga vezani za hladni pogon doveli su muzej do duga od 500 tisuća kuna.

U Gradu Zagrebu navode da uopće nije riječ o muzeju već o udruzi koja nije podmirila troškove najma gradskog prostora zbog čega je pokrenut postupak ovrhe, u muzeju ističu da je potpuno nebitno tko je utemeljitelj već ono što rade na društveno-kulturnom planu.

Valjak je prije dvije godine u intervjuu za Telegram kazao da im Grad može pomoći, no da ne žele, istaknuvši da se kojekakve druge udruge financiraju iz proračuna, što nije slučaj i s jednim od najposjećenijih zagrebačkih muzeja – Budickim.

Voditelj muzeja je jednosmjernu komunikaciju između grada i muzeja nazvao “birokratskom šutnjom”, kazavši da Grad ne podupire rad muzeja jer nije podoban. Istaknuo je i da muzej posljednje dvije godine nije dobio ni kune iz gradskog proračuna, a blokiran mu je i račun za tekuću godinu te mu prijeti i potpuno zatvaranje. Bandić je na navedene izjave kazao da je Valjak izigrao njegovo povjerenje jer nije poštovao dogovor pretvorivši muzej u vlastiti biznis.

Voditelja i volontere Muzeja žalosti činjenica da su najvećoj popraćenosti medija iz Hrvatske i inozemstva svjedočili tek u utorak, kada se u Muzeju rastalila plastična zdjelica i zbog dima su se na mjestu pojavili policajci i vatrogasci.

Priznajem jedino da sam zavidan , jer bi rado ovako popratio medijski 18.000 učenika koji su prošli kroz muzej, priču kako je muzej nastao bez financijske pomoći grada i države, kako volonteri rade 360 dana u godini i tako 5 godina, kako smo dio izvan školske nastave odgoja i obrazovanja, kako je kroz muzej prošlo posjetitelja iz preko 120 država svijeta, kako jedini pričamo priču o 120 godina nacionalne i gradske automobilističke povijesti, kako nam se zabranjuju parkirati školski autobusi u dvorište, kako se podižu rampe i ograde, kako nam se prijeti s opstankom muzeja, kako nam se oduzimaju sva financijska sredstva koja su i ovako bila mala, kako nam se blokira račun itd, itd.“, kazao je Valjak.


Komentari