HDZ – ovci vode žestoku borbu za čelo Gradske skupštine, no u poželjnu fotelju zasjest će Bruna Esih?

Foto:Dražen Komar

Tri kandidata za poželjnu skupštinsku fotelju.

Konstituirajuća sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba trebala se održati u četvrtak 29. lipnja u 10 sati u Staroj gradskoj vijećnici, u dvorani A, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5/I. Riječ je bila o prvom pokušaju konstituiranja, koji ipak nije uspio, prvi put u zagrebačkoj povijesti.

Na sjednici je trebao biti izabran prvi predsjednik Gradske skupštine, no listi Nezavisni za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih treba još vremena, a preimenovanje Trga maršala Tita predstavlja, kažu, tek preduvjet za pregovore.

Konstituirajuća sjednica prekinuta je na samom početku u nazočnosti svih 51 izabranih zastupnika, zato što u Mandatno povjerenstvo nije pristigao niti jedan zahtjev za članove tog povjerenstva. Rok za konstituiranje sjednice je 30 dana.

Tako su izjave novoizabranih zastupnika u Gradskoj skupštini trajale duže nego sama sjednica. Andrija Mikulić je prije početka sjednice novinarima kazao kako će HDZ učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi Skupština bila konstituirana. Međutim, kako se doznaje, ovakav rasplet događaja ipak ide na ruku najviše samom HDZ – u.

Kako doznajemo, unutar zagrebačkog HDZ – a uzburkavaju se strasti zbog fotelje predsjednika Gradske skupštine. Ovu poziciju Mikulić bi volio zadržati, no pretenzije na nju ima i Drago Prgomet, čovjek kojeg je Plenković pogurao u kandidaturu za gradonačelnika grada Zagreba.

Prgomet je na lokalnim izborima doživio fijasko, no ako uzmemo u obzir da je Mikulić kadar Milijana Brkića te pripada desnom krilu HDZ – a, sasvim su jasni Plenkovićevi razlozi za guranje Drage Prgometa koji je pozicioniran centristički unutar same stranke.

Najizglednija predsjednica je Bruna Esih?

A dok je u HDZ – u, unatoč primirju, napeta atmosfera, za vratom im puše sve popularnija desna opcija. Tako su unutar političkih kuloara sve glasnija “šuškanja” da u fotelju na koju pretendiraju Mikulić i Prgomet ipak neće zasjesti niti jedan od njih. Ako je vjerovati ovim tvrdnjama, mjesto predsjednika, odnosno predsjednice Skupštine pripast će Bruni Esih.

Ova informacija zapravo ne iznenađuje ukoliko se osvrnemo na prošle Bandićeve suradnje, odnosno stranke koje su mu osigurale većinu te su zauzvrat dobile ovu poželjnu funkciju.

Podsjetimo, njome je Bandić svojedobno pridobio podršku Darinka Kosora i njegovog HSLS – a, a nedugo potom imenovavši Andriju Mikulića na ovu poziciju dobio je i HDZ – ove ruke.

Bruna Esih u Skupštini je za medije izjavila da tijekom dana kreću pregovori oko suradnje s Milanom Bandićem. Iako nije otkrila uvjete “nezavisnih”, poznajući Bandićevu galantnost prilikom trgovine ne treba sumnjati da će ponuditi što god treba kako bi si osigurao još jedan miran mandat na čelu Zagreba.

>>>Propalo konstituiranje Gradske skupštine, Esih i Hasanbegović idu u pregovore s Bandićem

 

 

 


Komentari