Hasanbegović: ‘Tragična Praljkova smrt je samoubojstvo Haškog suda’

FOTO: N1

Burna 6. sjednica zagrebačke Gradske skupštine

Sjednica Gradske skupštine na kojoj je jedna od najbitnijih stavki prvo čitanje Proračuna za 2018., počela je sa sat vremena zakašnjenja. Razlog tome je minuta šutnje sa tragično preminulog generala Praljka. Naime, minutu šutnje zatražio je Klub Neovisnih sa Hrvatsku i predsjednik Skupštine Andrija Mikulić,  s čime se pojedini oporbeni klubovi nisu složili.

>>> Oporba u Skupštini odbila sudjelovati u minuti šutnje za generala, evo što kaž…

Hasanbegović: ‘Ovo je samoubojstvo Haškog suda’

Zastupnik Zlatko Hasanbegović iz kluba Neovisni za Hrvatsku prokomentirao je oporbu koja je odbila sudjelovati u minuti šutnje za preminulog hvatskog generala Slobodana Praljka.

“To je poruka moralne tuposti i politikanstva i nacionalne neodgovornosti. Svima je jasno da je iskaz sućuti tako sročen da je moralno i politički neupitan i žao mi je što se na ovaj način u ovoj stvari po kojoj bi trebalo postati nacionalno jedinstvo, ono krši i dovodi u pitanje”, kazao je Hasanbegović.

“Tragična smrt gospodina Praljka je zapravo u moralnom, simboličkom i stvarnom smislu političko samoubojstvo Haškoga suda koji je, nažalost, od početka nastupao kao instrument međunarodne politike, koja je konačnici,upravo Daytonskim sporazumom legalizirala genocid u obliku Republike Srpske, isti onaj genocid koji je Haški sud ustanovio i presudio”, istaknuo je Hasanbegović u razgovoru s novinarima.

Na pitanje je li politički vrh mogao više učiniti za generala Praljka odgovorio je sljedeće:

“To je pitanje za hrvatske političke elite kod donošenja Ustavnog nastupaju kao haška ekspozatura, neka vrsta batlera tadašnje tužiteljice Carle del Ponte. Upravo među onima koji se danas licemjerno zgražaju su i oni koji su posljednjih desetljeća igrali ulogu.”

Novinari su se osvrnuli i na pitanje o bisti Ive Lole Ribara.

“Nasuprot mišljenja uvaženoga gospodina Andrije Mikulića koji je rekao da Gradska skupština nije mjesto prosuđivanja bilo čije povijesne uloge. Ovo pitanje nije prosuđivanje bilo čije povijesne uloge već upravo prvorazredno, komunalno i statutarno pitanje procedura koje se trebaju poštovati, koje su jasno propisane.

Mi ovo pitanje ne postavljamo ni kao ideološko ni političko pitanje, već kao komunalno, statutarno i proceduralno. To je jedna vrsta moralnoga testa za sve gradske zastupnike, naposte one koji nastupaju kao apostoli, kako oni tvrde, prvoborci politike Bandića i njegovih različitih uzurpacija. Sada imaju priliku jasno istaknuti je li im statut Grada Zagreba, poslovnik Gradske skupštine iznad njihovih ideoloških preferencija. To je moralni test upravo za te zastupnike Gradske skupštine”, zaključio je Hasanbegović.

Mišić: ‘Ideologije je u ovom savezu bilo i previše’

Zastupnike je, čini se, najviše interesiralo povećanje plaća djelatnika Gradske uprave i Gradske skupštine, koji se financiraju iz proračuna Grada Zagreba.

“Postavio sam pitanje gradonačelniku pitanje o povećanju plaća, prvo u stručnoj službi gradonačelnika i Gradske skupštine, a onda i vezano uz općenito povećanje plaća u iznosu od 37,5 milijuna kuna. To je iznos koji se puno razumnije mogao utrošiti na izgradnju bilo vrtića, bilo škola. Vidimo da će u ovom proračunu za 2018. godinu kapitalne investicije dodatno padaju gotovo 40 % u odnosu na prijedlog za 2017. godinu kada je predloženo za kapitalne investicije 320 milijuna kuna, ovim proračunom 200 milijuna kuna.

Ono što je još gore po pitanju te stavke proračuna je to da će se većina tog novca utrošiti samo na predradnje, odnosno za rješavanje imovinsko-pravnih pitanja i projektne dokumentacije. Ne postoji strategija razvoja Grada Zagreba, zbog čega Klub zastupnika SDP-a ne može podržati ovaj proračun jer dok se smanjuju sredstva za potrebite, udruge mladih i mlade općenito, istovremeno se povećavaju plaće zaposlenika, bilo gradske uprave ili Skupštine. Gotovo svaki gradski ured ide na povećanje plaća i to ukupno povećanje od 37,5 milijuna kuna, što je na stavku plaće apsolutno nerealno i neprihvatljivo”, kazao je SDP-ov gradski zastupnik Matej Mišić.

Mišić je prokomentirao i minutu šutnje u Skupštini za preminulog generala Praljka, u kojoj je oporba odbila sudjelovati.

“Takva je bila odluka SDP-a, tako u Saboru, tako i u Gradskoj skupštini. Tu temu ne bih želio dalje komentirati iz jednostavnog razloga što bi se Gradska skupština trebala baviti gradskim temama, ideologije je u ovom savezu bilo malo i previše. Taj dio trebamo staviti sa strane.
Osobno sam žalostan zbog jučerašnje presude i samog čina koji se dogodio nakon toga. Nadam se da Republika Hrvatska neće snositi daljnje posljedice te presude, ali u ovoj zgradi moramo se baviti interesima građana Grada Zagreba i na tome ćemo inzistirati”, zaključio je Mišić.

‘Nije predviđen rast plaća onima koji se financiraju iz proračuna’

Vjera Salopek – v.d. pročelnice Ureda za financije – prokomentirala je povećanje plaća zaposlenika Gradske uprave.

“U planu proračuna za 2018. nije predviđen rast osnovice po kojima se obračunavaju plaće zaposlenicima Gradske uprave i ostalim sustavima koji se financiraju iz proračuna, znači predškolskom odgoju, kulturi, javnoj vatrogasnoj postrojbi i ostalima. Naprosto jer ovaj proračun nema prostora jer po našem izračunu bilo potrebno dodatnih 100 milijuna za rast koji je 4,1 % proklamiran prema kolektivnom ugovoru. Ono što je rast, o čemu zastupnici govore, to je preneseno s prethodne godine.

Naime, ako smo mi zaposlili nove djelatnike u vrtićima i ako smo ih zaposlili u novoj školskoj godini od 1. 9., oni su dobili u 2017. plaće za 4 mjeseca. Taj efekt se sad prenosi za cijelu 2018. Osim toga, po kolektivnom ugovori svi zaposlenici o kojima sam govorila imaju po 0,5 % povećanje po godini staža. To su ti efekti o kojima ja govorim i što je rezultiralo ovim rastom”, zaključila je Salopek.


Komentari