Genijalne aplikacije: Preko mobitela saznajte gdje su ZET – ovi kontrolori i vozni red tramvaja

Facebook

Aplikacije daju sve detaljne informacije o javnom prijevozu.

Mladi ljudi odlučili su se pobrinuti za modernizaciju ZET – a kad već nisu oni sami. Tako su napravili četiri aplikacije s predznakom zagrebačkog javnog prijevoza. Jedna aplikacija koja će obavijestiti korisnika kada dolazi tramvaj na stanicu. Druga koja će omogućiti prijavu poteškoća u prometu, ali i ponuditi sve najnovije vijesti iz ZET-a. Još jedna koja će prikazati sve tramvajske linije i za kraj ona koja će obavijestiti švercera gdje se nalazi kontrola.

ZET info aplikacija privukla je veliku pozornost, a nju je napravio mladi Leon Tuček, maturant 15. gimnazije.

“Nedostajala mi je jedna takva aplikacija koja će mi javiti bilo kakve promjene u prometu, a kako nije postojala ni jedna, onda sam odlučio napraviti svoju. Prvo sam ju koristio samo za sebe, a onda sam shvatio da je mogu podijeliti s drugima.” kaže Leon za Jutarnji.

Ova aplikacija obavještava korisnika o promjenama u voznom redu, pronalazi najbližu rutu do stanice i odredišta, a i nudi informacije o dolasku tramvaja na stanicu. Na prošloj INOVA-i, sajmu inovacija, njegova aplikacije osvojila je zlatnu medalju, kao i pozornost ZET-a. Otišli su na sastanak na kojemu su mu dopustili korištenje njihova imena, ali je jedan dio podataka ostao izvan njegova dosega. Zatražio je pristup njihovom sustavu, kako bi mogao znati gdje se nalazi koji tramvaj u svakom trenutku te da tako upotpuni mogućnost svoje aplikacije, ali su ga odbili.

ZETApp i ZET kontrola

Unatoč tome, Leon je imao svoj server te ga to nije obeshrabrilo, nastavio je ulagati u svoju aplikaciju. Prijavio se na natječaj na Facebooku koji mu je omogućio dodatno oglašavanje na toj društvenoj mreži i ujedno je napravio profil za svoju aplikaciju koji broji više od 5700 korisnika.

U Google play trgovini može se skinuti i aplikacija ZETApp preko koje korisnik može saznati kada dolazi sljedeći tramvaj ili bus te pretraživati dnevni i noćni vozni red. Sličnu funkciju ima i aplikacija Zagreb Tram koja pronalazi lokaciju korisnika i vodi ga do najbliže tramvajske stanice.

Za švercere je tu aplikacija ZET kontrola koja javlja gdje se u kojem trenutku nalaze kontrolori. Korisnik upisuje rutu, stanicu na kojoj su ušli i opis kontrolora. Ipak, ona nije stalno dostupna u virtualnoj trgovini, nego se pojavljuje s vremena na vrijeme, no jednom kada ju skinete radi vrlo dobro.

 


Komentari