Fotografija iz poznatog zagrebačkog dućana podijelila građane i izazvala bijes na društvenim mrežama

FOTO: Nena Lumena

Objava na službenoj stranici poznate trgovine podijelila je građane zbog tamarinke Ruže koja živi u kavezu u jednoj zagrebačkoj trgovini za kućne ljubimce.

Zagrepčanka Nena je na službenoj stranici trgovine Pet Shop Hrvatska objavila fotografiju zlatne tamarinke Ruže koja se već godinama nalazi u spomenutoj trgovini. Nenina je objava izazvala bijes i naišla na val reakcija ljutitih i šokiranih građana, kao i onih koji su pokušavali objasniti razloge zašto se tamarinka tamo nalazi.

“Ovo je uslikano danas u vašoj trgovini u Heinzlovoj. Ovaj zlatnoruki tamarin, ili tamarinka budući da se zove Ruža, pati zatvorena i sama. Ne razumijem zašto, ZAŠTO, imate tamo to stvorenje i zar nije zabrana držanja egzotičnih životinja. Ovo NIJE kućni ljubimac. Ne razumijem što bi boravak ove životinjice, kojoj je tamo bez sumnje grozno i neprirodno, trebao značiti? Da zabavlja kupce? Kako? Time što jedan pogled na nju je dovoljan da vam slomi srce. Barem svakom onom tko voli i drži do životinja i njihove dobrobiti. Molim vas uklonite to stvorenje, dajte ga barem u zoološki vrt gdje će biti među svojom vrstom i ne izlažite životinje kojima nije mjesto u kavezu i izvan tropskih šuma Brazila koje su njezin prirodni dom. Imajte srca i pokažite da imate i savjesti”, stoji u Neninoj objavi.

FOTO: Nena Lumena
FOTO: Nena Lumena

Građani tvrde kako ju u trgovini drže u lošim uvjetima već godinama i ona je, kaže Siniša, najtužniji prizor u Pet Centru. Većina građana osudila je zatočeništvo u kojem Ruža živi već dugi niz godina.

Lina je u komentarima sugrađanima kazala da je u Pet Centru pitala zašto je tako drže, na što su joj odgovorili da je prestara da joj se dovede društvo i da je van radnog vremena puštaju van.

“Ja se, svaki put kad dođem, malo podružim s njom, hoće se maziti, ali tuga me uhvati kad odlazim. Navodno su već bile akcije tog tipa, ali je to vlasnika samo utvrdilo u tjeranju inata”, kazala je ogorčena građanka koja se zapitala ne brani li novi zakon ovakvo držanje i izlaganje divljih životinja u pet shopovima.

Ines je kazala da je svjedočila prizoru kako se tarimanka jadna i izbezumljena trese. Građani su zgroženi scenom, situacijom koja je, kažu, strašna i sramotna.

Mnogi su kontaktirali medije i nadležne o pravima životinjama, no oni se nisu izjasnili. Predložili su i da se vrati u utočište odakle njezina vrsta originalno potječe ili barem u ZOO gdje bi dobila veći prostor, kako bi je izbavili iz trgovine.

‘Nije zlostavljana i jadna, izrazito je sretna i vesela’

Ružu je već nekoliko građana htjelo i pokušalo kupiti, no nije na prodaju i riječ je o zaštićenoj vrsti.

“Koliko ja znam, ova životinjica je prije bila na prodaju, tada je došao zakon da se ne smiju prodavati egzotične životinje niti držati, a svi pet shopovi koji su ih imali, kada je zakon stupio na snagu, nisu ih vise smjeli prodavati nego su ih zadržali kao svoje ljubimce. Mislim da im je to tada bila jedina opcija koju im je novi zakon ponudio. To su informacije koje ja imam i samo ih prenosim, možda nisu istinite. Slažem se da životinjici nije mjesto tamo, ali mislim da joj nije dosadno, stalno ju svi maze. Ja sam bila prije par dana i mazila sam se s njom 15-tak minuta. Nije se činila depresivnom niti tužnom. Već je godinama tamo i mislim da bi se sada jako teško privikla da ju se premjesti, pogotovo u Zoološki u nastambu sa hrpom drugih”, smatra Monika.

Na njezin se komentar nadovezao Nenad koji je građanima pojasnio zašto se Ruža ovdje nalazi već godinama i kakva je situacija: “Po čemu je zaključeno da je ona jadna i zlostavljana? Ruža je izrazito sretna i vesela majmunica koja dobija odgovarajuću prehranu i njegu shodno potrebama svoje vrste. Mišljenje stručnjaka zoologa koji su uključeni u slučaj Ruža je da se ne može smjestiti niti uklopiti u drugi čopor, i da bi ju sigurno drugi majmuni maltretirali i ubili. Zbog promjene sredine bi prestala jesti, pao bi joj imunitet. To su rekli stručnjaci, a ne dušebrižnici koji manipuliraju poluinformacijama.

Vrlo emotivno vezana uz svog njegovatelja i ekipu koja je oko nje i svako odvajanje je i više nego riskantno. Ruža je doživjela starost u super kondicijskom stanju, nikada nije bila boležljiva. Je li to znak nebrige? Cijelo njeno vrijeme boravka je pračeno od strane zoologa.

Ona nije “izložbeni” eksponat i medijski pritisak kojim se pokušava prikazati zlostavljanje je samo reakcija na pojedince koji svoje radikalne mjere i postupke nisu uspjeli “ugurati” ne argumentirano u zakon, a sa Ružom nemaju nikakve veze. Iznošenje neistina i poluistina je smiješno sa strane svakog tko stvarno želi ući ozbiljnije u problematiku držanja životinja u cijelosti.

Isti ti, a čije stane i ovaj pritisak postoji, svoje pse i mačke drže na veganskoj hrani. U startu je već to protuzakonito i nitko o tome ne postavlja pitanje niti vidi problem?!? I onda fotografija gdje majmun spava na svojoj kućici prikazuje njenu nesretnost i zlostavljanje ili šta god već?”


Komentari