(FOTO) Ulični prodavač: ‘U Zagrebu više nema Zagrepčana, sami dotepenci’

Na čuđenje Zagrepčana, u strogom centru grada prolaznike još uvijek mami miris kukuruza. Ulični prodavač koji je svoj štand smjestio na križanju Ilice i Petrićeve, osim marona, nudi i kuhana i pečene kukuruze iz Novog Zagreba, kako tvrdi.

Posla nema, kaže nam, građani ne kupuju niti marone, a ni kukuruze. U 45 godina, koliko se bavi ovim poslom na zagrebačkim ulicama, prodaja nikada nije išla ovako loše. Građani zastanu, pitaju za podrijetlo kukuruza, no nisu spremni izdvojiti 10 kuna za ovu uličnu poslasticu, govori.

Ljudi nemaju novaca, marone još i kupe, kukuruz znatno rijeđe. Evo, dok vi niste došli nisam prodao niti jedan klip“, kaže nam ovaj prodavač. Naime, vidjevši da smo zastali na njegovom štandu i nekoliko drugih građana je znatiželjno proučilo ponudu s njegovog štanda te se odlučilo na kupnju slasnog klipa kukuruza.

U ovih 45 godina, koliko radim, puno toga se promijenilo. Nekad su Zagrepčani voljeli kukuruz, danas ga zaobilaze. A da budem iskren, u Zagrebu više niti nema Zagrepčana, samo dotepenci. Zagrepčani su odavno otišli“, otkriva nam kroz smijeh dodajući kako je i on “dotepenac ” puna četiri desetljeća.

Vrijeme je dotaknulo i ovu tradiciju. Kukuruzi polako padaju u zaborav, a klinci se vesele nekim drugim, novim okusima. Ubrzo ćemo i ovaj miris spremiti u ladicu s uspomenama, a vruće klipove sa zagrebačkih ulica, zamijeniti će neki novi trendovi.


Komentari