(FOTO) Grad i država okrenuli im leđa: Zatvara se Muzej automobila Ferdinand Budicki

FOTO: Muzej automobila Ferdinand Budicki

Prije nekoliko godina krenuli su na promociji projekta Ferdinand Budicki, ostavljeni sami sebi bez podrške grada, ostvarili su obećano – gradski i nacionalni Muzej automobila Ferdinand Budicki – a sada ih se zatvara

Muzeju starih automobila Ferdinand Budicki zbog duga za korištenje gradskog prostora, blokade računa i ovrhe, nakon nešto više od četiri godine rada, prijeti iseljenje iz prostora na Zavrtinici ili gašenje. Dok u Gradu Zagrebu navode da uopće nije riječ o muzeju već o udruzi koja nije podmirila troškove najma gradskog prostora zbog čega je pokrenut postupak ovrhe, u muzeju ističu da je potpuno nebitno tko je utemeljitelj već ono što rade na društveno- ulturnom planu.

Temeljem zaključka o ovrsi koju je nad istoimenim oldtimer klubom donio Općinski građanski sud u Zagrebu, Muzej automobila Ferdinand Budicki bit će zatvoren do 27. veljače. Ova je odluka od 10. siječnja u ponedjeljak došla na ruke voditelju Muzeja, Valentinu Valjku.

Do 27. veljače u 10 sati moraju isprazniti i predati gradskim vlastima prostor nekadašnje tvornice čepova Pluto u Ulici Ljudevita Posavskog 48.

Valjak je za Zg magazin podsjetio da se ova problematika vuče godinama, naglasivši kako građani ne znaju da su entuzijasti okupljeni oko Oldtimer kluba Ferdinand Budicki uredili prostor Muzeja vlastitim novcem i trudom, a da im se u ugovoru sa Zagrebačkim holdingom od 18. prosinca 2012. godine ne priznaju materijalne investicije u taj isti prostor.

U utorak 16. siječnja u 7:30 sati komunalno redarstvo započelo je s uklanjanjem muzejskih reklama i grafita, čak i bez prisutnosti stranke.

>>> ‘Heroj, a ne zločinac’: Jedan od najposjećenijih zagrebačkih muzeja ponovno ‘na tapeti’ Grada

No, Valjak je najavio da ih ni uklanjanje reklama neće omesti da opet budu najposjećeniji u Noći muzeja, manifestacije koja se održava u petak 26. siječnja.

“Sedam godina je Tvornica Pluto bila prazna izvana i iznutra išarana grafitima, u njoj su se skupljali narkomani i alkoholičari i tada nije bila problem. Nakon šta smo sami uredili i halu i dvorište, prebrisali sve grafite, danas nakon 5 godina rada problem su vizauli s imenim muzeja. Nakon višemjesečnih pritisaka nasih susjeda na Gradski Ured za komunalne poslove da se vizuali maknu zbog nepostojanja dozvole, u utorak 16.1. u 7.30 krece demontaža“, napisali su iz Muzeja na svojoj Facebook stranici.

‘Prisiljeni smo raditi bez ijedne kune’

Muzej automobila nazvan je po Ferdinandu Budickom, začetniku automobilizma u Hrvatskoj i jednom od suosnivača prvog Hrvatskog automobilskog kluba osnovanog 1906. godine.

Nažalost, već godinama ne nailaze na podršku Grada Zagreba, nekoliko im je puta prijetilo zatvaranje, a kako kažu, iako je sam Ferdinand Budicki bio pionir automobilističkog, motociklističkog, biciklističkog i balonarskog sporta, u svom je gradu u potpunosti zaboravljen, grob mu je prodan, a njegovi ostaci bačeni u kosturnicu na Mirogoju.

Nebitno je jesmo li registrirani kao muzej, bitno je da nas se ne podržava. To je sada političko pitanje“, kazao je voditelj Valentino Valjak. Kao pozitivne primjere u gradu naveo je primjerice Muzej iluzija, Muzej torture i Muzej prekinutih veza koji su također nastali kao privatne inicijative i koji normalno funkcioniraju.

Dok primjerice postoji Muzej gljiva na Trgu bana Jelačića za koji nitko ne zna i koji dobiva godišnje od grada 3 milijuna kuna, mi smo prisiljeni raditi bez ijedne kune“, istaknuo je Valjak.

I umjesto da se se financijski podrži rad “malih” muzeja nastalih iz privatnih inicijativa koji su oplemenili kulturno-društveni život grada, te postali novo frekventno mjesto za razna društvena događanja, ali i nova turistička atrakcija koja dodatno promovira grad i državu kreće faza stopiranja svih sredstava i guranje “malih” muzeja prema propasti i konačnom zatvaranju“, navodi voditelj Muzeja.

FOTO: Muzej automobila Ferdinand Budicki
FOTO: Muzej automobila Ferdinand Budicki

Kako nastaju dugovi ili kako je Grad Zagreb pomogao u otvaranju Muzeja Budicki

Po dvogodišnjem ugovoru s Gradom koji je istekao 18. prosinca 2014. godine ne priznaju se udruzi Ferdinand Budicki građevinski radovi, tj. materijalna ulaganja vezana uz uređenje industrijske hale tvornice Pluto veličine 1.550 kvadratnih metara i još smo dužni mjesečno plaćati Holdingu i Gradu: 15 tisuća kuna mjesečno stanaru plus pričuiva 3.500 kuna plus komunalnda naknada 1.500 kuna – godišnje 240.000 kuna samo za hladni pogon. Na dan otvorenja Muzeja 5. srpnja 2013. godine bili su u dugu 120.000 kuna.

Puno je trenutno devastiranih industrijskih prostora u Zagrebu, oni nisu problem grada, problem je prostor koji su uredili građani svojim privatnim donacijama, otvorili Muzej Budicki i poklonili ga svom gradu i državi, tj. zadužili ga“, kažu iz Muzeja automobila Ferdinand Budicki.

Muzej se nikada nije aplicirao za fondove Europske unije, a Valjak je za Zg magazin izjavio da za to treba “imati čiste papire, ali i podršku nekih institucija”.

Želimo preko naših posjetitelja odaslati poruku da ne žele zatvaranje svojih kulturno-društvenih projekata“, kazao je Valjak Zg magazin i dodao da ove godine sve ide prema svome kraju te da postoji šansa da se iz bivše tvornice čepova Pluto presele na novu lokaciju. Tvrdi kako je 2015. godine postojala alternativa, a riječ je bila o Tehnološkom parku na Zagrebačkom velesajmu.

Valjak kaže da su spremni i na preseljenje na novu lokaciju samo kako bi se nastavio rad muzeja, naglašavajući da je Muzej starih automobila postao iznimno posjećena turistička lokaciji koju svakodnevno obilaze mnogi domaći i strani turisti, vrtićke i školske grupe, te studenti.

Što će biti s jednim od najposjećenijih muzeja u Zagrebu, čiji su temelji nastali bez financijske pomoći grada i države, vrijednim rukama ustrajnih volontera i voditelja Valentina Valjka, tek nam preostaje za vidjeti.


Komentari