Bandić neće tako lako ‘skemijati’ većinu u skupštini: Kako planira pridobiti Brunu Esih?

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Referendum mu neće osigurati partnere.

Milan Bandić nema većinu u Gradskoj skupštini pa se svim snagama bacio na lobiranje kod potencijalnih partnera. Podsjetimo, njegova stranka osvojila je 14 mjesta, SDP/HNS/HSS/HSU 13, lista Sandre Švaljek i partnera iz HSLS-a osam, HDZ sedam, lista Brune Esih pet i Zagreb je naš! četiri. Za većinu je potrebna potpora 26 zastupnika.

Sandra Švaljek mu je uskratila svoju podršku, stoga su aktualnom gradonačelniku ostali samo dosadašnji bliski suradnici – HDZ – ovi zastupnici te Bruna Esih u koju polaže sve nade. Na koji način Bandić planira pridobiti Brunu Esih?

Prije četiri godine Milan Bandić je imao vrlo dobru suradnju s HSLS – om, međutim kada je ona propala, a Darinko Kosor dao ostavku na mjesto predsjednika Gradske skupštine, u ovu fotelju je zasjeo HDZ – ov Andrija Mikulić, a Bandić si je, u maniri iskusnog trgovca, osigurao stabilnost u Skupštini i potrebnu većinu podrškom HDZ – ovaca.

Upravo zbog ovog, u javnosti su se pojavile sumnje da će Bruna Esih postati nova predsjednica Gradske skupštine, dok će zauzvrat Bandić dobiti toliko potrebnu potporu koja bi mu osigurala miran mandat.

Zlatko Hasanbegović ove je tvrdnje odbacio, navodeći kako nikakve fotelje nisu njihova ambicija. Ovaj dvojac više je puta ponovio kako je promjena imena Trga maršala Tita ono što Bandić mora učiniti kako bi s njima uopće stupio u pregovore.

Javnosti je dobro poznat stav Milana Bandića po ovom pitanju. Želeći biti ničiji, a svačiji, i lijevi i desni, Bandić se od spornog trga uvijek ograđivao, pozivajući građane da sami odluče o tome. Tako je i ovaj put novinarima ponovio da promjena imena trga dolazi u obzir samo ako tako odluče građani na referendumu.

Referendum mu neće osigurati partnere

Ne gubeći vrijeme, Milan Bandić prijedlog o referendumu za promjenu imena Trga maršala Tita već je pripremio, smatrajući da će tako udovoljiti Esih i Hasanbegoviću te si osigurati stabilnu Skupštinu. Kako je kazao u ponedjeljak novinarima, prijedlog će se pred gradskim zastupnicima naći već u srpnju, na prvoj sjednici Skupštine.

Međutim, je li referendum doista način na koji može pridobiti dvojac Esih – Hasanbegović?

“O tome je bespredmetno uopće raspravljati. Ne dolazi u obzir. Jasno je rečeno koji je naš uvjet da uopće stupi s nama u pregovore.” kazao je Zlatko Hasanbegović za Zagreb.info.

Podsjetimo, Hasanbegović je Bandiću nakon drugog kruga lokalnih izbora poručio da se “Tito nije niti imenovao referendumom”, a ovog se stava on i njegova stranačka partnerica još uvijek drže.

“Preimenovanje mora ići u skupštinsku proceduru i to po ekspresnom postupku. Tek kad se ovaj uvjet ispuni, on može stupiti s nama u pregovore. U suprotnom, nek partnere traži negdje drugdje.” odgovara nam Hasanbegović na upit za komentar Bandićeve najave prijedloga za referendum .

Milan Bandić uvijek je bio tvrdokoran po ovom pitanju. U Gradskoj skupštini Trg je gorljivo branio, a javnosti su i dobro poznate njegove žestoke rasprave s HDZ – ovim Andrijom Mikulićem koji je u više navrata potegnuo pitanje preimenovanja.

Hoće li ipak zbog “mira u kući” popustiti Bruni Esih i Zlatku Hasanbegoviću, ostaje nam za vidjeti.

 

 

 

 

 


Komentari