Bandić ne odustaje: Akcije i protesti na Savici ne staju, građani organizirali 24-satno dežurstvo

FOTO: Facebook / Savica ZA park

U parku Trnjanska Savica nastavlja se drama koja traje od prošlog vikenda.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić utorak 18. travnja postavio je ploče s izgledom novog parka na Trnjanskoj Savici, a već su drugi dan počeli radovi. No, uskoro je dobio odgovor od građana.

Stotine stanovnika Savice već je u nedjelju organiziralo zatrpavanje rupa koje su iskopali bageri. Uzeli su u ruke krampove, lopate i motike u akciji “Zatrpaj rupu, posadi cvijet”. Zagrepčani su, od najmanjih do najstarijih, u najvećem parku u naselju Savice posadili oko 130 sadnica cvijeća. U petak su organizirali mirni prosvjed, a u subotu su stražarili u parku kako se radovi ne bi nastavili.

U ponedjeljak 24. travnja građani su spriječili zagrebačku Gradsku upravu da počne s preuređivanjem parka na Trnjanskoj Savici u rekreacijski park. Noć je, kažu, prošla mirno, a najmlađi čuvari parka, piše u objavi inicijative Savica ZA park, dogovorena su dežurstva tijekom noći.

>>> Građani blokiraju radove i dežuraju na Savici: Stigla i policija, Bandić navodno šalje pojačanje

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Stanovnici Savice ne žele da više od 40 % površine parka bude prekriveno betonom, plastikom i umjetnom travom. Pritom napominju da za projekt vrijedan 12 milijuna kuna nije raspisan javni natječaj te da su o početku radova saznali tek kad je prošli tjedan u parku osvanula informativna ploča.[/box]

Svojim su tijelima u nekoliko navrata zaustavili postavljanje građevinske ograde koja bi trebala osiguravati radove u parku. Tijekom ponedjeljka je u inicijativi sudjelovalo između 20 i 60 građana, a akcije i protesti nastavaljaju se i danas.

Članovi Inicijative “Čuvamo naš park” organizirali su neprekidno 24-satno dežurstvo. Jutro u parku provode mirno, bez bagera, kamiona, predstavnika Gradske uprave, zaštitara i djelatnika Zrinjevca. Nekoliko policajaca također dežura na Savici.

Iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja najavili su da će tijekom utorka na teren izaći nadležni inspektori, a građani će i dalje nastavljaju s dežurstvima.

“Molimo sve građane Savice, ali i drugih kvartova koji se žele priključiti obrani parka na Savici da ispune sljedeći upitnik i naši koordinatori će vas kontaktirati za dolazak na dežurstva. https://docs.google.com/…/1FAIpQLSdzVSkN_0zCr6UIB…/viewform… “, stoji u objavi i pozivu inicijative Savica ZA park.


Komentari