Prosvjed udovica i branitelja miče se s Markovog trga na Trg bana Jelačića

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Privremeno ograničen pristup Markovom trgu

Planirani prosvjed zbog dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića neće se održati na Trgu sv. Marka, kako su organizatori najavili, jer je policija zabranila pristup prosvjednicima na Gornji grad, nego će biti na Trgu bana Jelačića.

Prosvjed organizira Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Republike Hrvatske Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a pridružili su im se i branitelji. Prema posljednjim informacijama, okupilo se tristotinjak ljudi.

Policija je vozilima zapriječila pristup Gornjem gradu Radićevom ulicom. Prosvjednici nisu zadovoljni zbog odluke koju policija opravdava.

“Temeljem članka 51. stavka 5. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, policija je jutros temeljem sigurnosne prosudbe vezane za provođenja posebnih mjera sigurnosti, odnosno osiguranja štićenih osoba i objekata, privremeno ograničila pristup Markovom trgu. S obzirom da se ova odluka odnosi i na sudionike najavljenog javnog okupljanja za današnji dan na Markovom trgu želimo jasno razgraničiti da se ne radi o zabrani javnog okupljanja kako je to definirano Zakonom o javnom okupljanju u članku 14”, navodi se u priopćenju zagrebačke policije.

Prosvjed će osiguravati jake policijske snage, interventna policija i posebno vozilo Ministarstva unutarnjih poslova opremljeno kamerama za praćenje ovakvih događaja, koje stoji na ulazu u Radićevu ulicu, navodi Hina.

Predsjednica udruge Rozalija Bartolić rekla je na konferenciji za novinare da organiziraju prosvjed pod nazivom “Istinom u budućnost”  jer smatraju da Hrvatska u Vučiću nema iskrenog i odgovornog sugovornika za rješavanje brojnih problema između dviju zemalja.

“Radi se o notornom četničkom zločincu, koji ni danas, u umivenoj formi, ne odustaje od velikosrpskih ideja. Radi se o nepresuđenom, nelustriranom i nepokajanom agresoru, koji je u vrijeme Domovinskog rata s oružjem u ruci kružio Lijepom našom, huškao na ubojstva, na progone, na komadanje i otimanje hrvatskog teritorija”, rekla je Bartolić podsjetivši na Vučićev ratnohuškački govor u Glini 1995. godine.

Predsjednik HVIDR-e i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić u petak je najavio da će HVIDR-a podržati prosvjed Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata povodom dolazak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb.

>>> (FOTO) Na Pantovčaku sve spremno za Vučićev doček: Pojačano policijsko osiguranje u Centru


Komentari