Zimska služba Zagrebačke županije spremna za nadolazeću zimu i čišćenje cesta

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zimska služba Zagrebačke županije spremna je za provođenje programa radova održavanja županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije u zimskom razdoblju 2017/2018. za što je osigurano 14,2 milijuna kuna.

Županijska uprava za ceste (ŽUC) Zagrebačke županije organizira provođenje zimske službe na 1277 km županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije raspoređenih u III. i IV. razinu prednosti u razdoblju od 15. studenoga ove godine do 15. travnja 2018. za što je osigurano 28 vozila s ralicama i posipačima, 1 freza za snijeg te 5000 tona soli i 5000 mᶟ sipine. Prema riječima ravnatelja ŽUC-a Zdenka Majzeca radove zimskog održavanja izvode Županijske ceste Zagrebačke županije d.o.o. i to putem stožera zimske službe kroz 7 mjesta pripravnosti (Goričica, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Okuje, Samobor, Vrbovec, Zaprešić). Na području Zagrebačke županije nalazi se i 347 km državnih cesta (I. i II. razina prednosti), a Zoran Kordić iz Hrvatskih cesta kazao je kako je za njihovo održavanje osigurano 5000 tona soli te 1500 m³ sipine.

Ceste III. razine prednosti su uglavnom županijske ceste te lokalne ceste većeg prometno-ekonomskog značaja s autobusnim linijama, prilazi željezničkim postajama i važnijim industrijskim i turističkim centrima, a prohodnost mora biti osigurana od 5:00 do 20:00 sati. Kod prosječnog intenziteta sniježenja potrebno je osigurati prohodnost s mogućim zastojima od dva sata između 20:00 i 5:00 sati. Ceste IV. razine prednosti su neke županijske ceste manjeg prometno-ekonomskog značenja kao i sve lokalne ceste koje nisu u III. razini prednosti, a njihova se prohodnost mora osigurati od 7:00 do 20:00 sati, a kod prosječnog intenziteta sniježenja potrebno je osigurati prohodnost s mogućim kraćim zastojima od 20:00 do 7:00 sati.

„Zimska služba zahvaljujući svojoj opremljenosti i iskustvu djelatnika spremna je na izvršenje 100-postotnog standarda, no dio odgovornosti snose i sami vozači koji su dužni imati adekvatnu zimsku opremu i prilagoditi brzinu vožnje uvjetima na cesti“, istaknuo je Majzec. Spremnost zimske službe potvrdio je u ime izvođača radova direktor Županijskih cesta Zagrebačke županije Jurica Krleža koji je naglasio da je oprema provjerena i spremna, sol i sipina osigurani, a zimska signalizacija postavljena na državnim, županijskim i lokalnim cestama. „Ukupno raspolažemo s 54 vozila, odnosno jedno vozilo pokriva otprilike 30 kilometara ceste što je također pokazatelj jednog visokog standarda opremljenosti“, rekao je Krleža.

Ovom prigodom župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić posebno se osvrnuo na stanje lokalnih i županijskih cesta koje su sanirane sredstvima kredita. „Budući da sredstva kojima raspolaže ŽUC, a to je prvenstveno godišnja naknada za ceste koja se plaća pri registraciji vozila, nisu bila dostatna za kvalitetno održavanje cesta, odlučili smo 2016. godine podići kredit u iznosu od 50 milijuna kuna za sanaciju i obnovu cesta na području županije. Radovi na sanaciji i obnovi odvijali su se tijekom prošle i ove godine, a sredstvima kredita i vlastitim sredstvima ŽUC-a uspjeli smo obnoviti ukupno 170 kilometara cesta čija je vrijednost radova 75 milijuna kuna. Gotovo svi radovi su izvedeni, preostalo je sanirati još 20 kilometara cesta u vrijednosti 8 milijuna kuna“, rekao je Kožić apelirajući pritom još jednom na Vladu RH i resorna ministarstva da napokon krenu rješavati problematiku nedostatnih temeljnih prihoda ŽUC-eva u svim županijama RH.


Komentari