Zagrebačka županija raspisala natječaj za Vinsku kraljicu

U domovini kraljevine i portugisca s bogatom tradicijom uzgoja vinove loze i proizvodnje izvrsnih vina.

Zagrebačka županija raspisala je natječaj za Vinsku kraljicu Zagrebačke županije za 2018. godinu. Natječaj je otvoren do 13. rujna ove godine.

Vinska kraljica može postati djevojka između 20 i 28 godina, koja je državljanka Republike Hrvatske s prebivalištem na području Zagrebačke županije.

Njezina dužnost tijekom sljedeće godine bit će promoviranje županijskih vina, vinogradarstva i vinorodne regije Zagrebačke županije. Također, Vinska kraljica svojom osobnošću treba simbolizirati županijsku i hrvatsku vinsku kulturu, vinogradarstvo i vinarstvo s ciljem širenja kruga potrošača i prijatelja vina i vinorodnih područja.

Posebno imenovani Stručni sud će, na temelju Pravilnika o izboru Vinske kraljice i provedenog natječaja, izabrati Vinsku kraljicu Zagrebačke županije za 2018. godinu. Stručni sud ocjenjivat će poznavanje vina i jela Zagrebačke županije te njihovo sljubljivanje, poznavanje vinogradarsko-vinarske tradicije i običaja, opću kulturu, javni nastup, itd.

Do sada su za Vinsku kraljicu Zagrebačke županije izabrane Nataša Puhelek, Žana Šterc, Ivana Puhelek i Helena Margetić (Čegec) iz Svetog Ivana Zeline, Irena Majcenović, Ivana Jambrović, Gabrijela Vrbetić i Iva Braje iz Jastrebarskog, Ivana Rendulić iz Zagreba, Sandra Jerković iz Ivanić-Grada, Kristina Vugrin iz Samobora, Jelena Rožić iz Vrbovca te Lucija Šember iz Jastrebarskog – koja je i aktualna Vinska kraljica.

Zagrebačka županija, domovina kraljevine i portugisca s bogatom tradicijom uzgoja vinove loze i proizvodnje izvrsnih vina, prva je županija u Hrvatskoj koja je započela s projektom „Vinska kraljica“ još 2002. godine. Krunidba Vinske kraljice tradicionalno se održava na prigodnoj svečanosti.

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane djevojke da se jave na natječaj najkasnije do srijede, 13. rujna 2017. godine. Tekst natječaja nalazi se na www.zagrebacka-zupanija.hr, a prijave se podnose na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo – za Izbor Vinske kraljice, Ulica grada Vukovara 72/V, 10000 Zagreb, fax-om na broj: 01/6009-474 ili e-mailom na [email protected]r.

Inače, na platou ljetnog kina Gradec sinoć je održano druženje s Vinskim kraljicama Zagrebačke županije. Okupljene Vinske kraljice prezentirale su vina po svom izboru, a događanje je iskorišteno i za predstavljanje novog natječaja za izbor 16. po redu Vinske kraljice Zagrebačke županije.

Druženje je organizirano u suradnji s Udrugom „Vinske kraljice Zagrebačke županije“, čija je predsjednica Kristina Vugrin (kraljica 2011.) poručila da kraljice „nikada nisu predale titulu“, nego kroz ovu Udrugu nastavljaju promovirati vina, vinogradare i vinare te vinsku kulturu i eno-gastronomiju Županije


Komentari