U obnovu napokon kreće legendarni Samoborček

FOTO: Samobor.hr

Vlaku je dodijeljen i status nepokretnog dobra.

Popularni Samoborček u mnogima je ostavio uspomene koje nikada neće izblijediti. Omiljeni izletnički vlak prvi je put zafućkao 16. siječnja 1901. godine. Samoborček je desetljećima je prevozio putnike i izletnike na relaciji Zagreb – Samobor, a zatim je pruga produljena i do Bregane, a iz njega je uvijek odjekivala pjesma i veselje.

>>> (FOTO) Nekada je spajao Zagreb i Samobor a danas je samo spomenik

Međutim, već nekoliko desetaka godina stoji u derutnom stanju u tamošnjem Južnom naselju, no kako piše Večernji list, napokon će se obnoviti.

Projekt restauracije provodit će Samoborski muzej, gradsko Društvo inženjera i tehničara te Rotary club Samobor u suradnji s Gradom i Zagrebačkom županijom. Također će se urediti i park u kojem je smještena kompozicija vlaka.

U tijeku je izrada projektne dokumentacije za uređenje parka, piše Večernji list, a Zagrebačka županija je dodijelila i 30.000 kuna za početak sanacije. Ti će se novci, kako je kazao Stjepan Črnjak iz Rotary cluba čiji su članovi pokrenuli inicijativu za obnovu, utrošiti za izradu projekta uređenja. Dodao je da je prioritet i zaštita krova vagona. Također, kazao je da su se već javile samoborske tvrtke zainteresirane za donaciju materijala za obnovu.

Nadalje, dobili su rješenje Ministarstva kulture i postigli da se vlaku dodjelu status nepokretnog kulturnog dobra.

Kompozicija je zauzela prepoznatljivo mjesto u parku, a sam vlakić bit će nam misao vodilja pri njegovu uređenju. Ideja je, naime, da vlak bude dio parka, kao spomenik i simbol Samobora, a ne predmet uništavanja i propadanja. Kod uređenja parka poveli smo se mišljenjem djece, a u razgovoru s učenicima Osnovne škole Bogumila Tonija osmišljen je koncept.

Sve njihove prijedloge pokušat ćemo uklopiti u konačno rješenje, a pripremamo sveobuhvatan projekt kojim bismo taj park prilagodili djeci, njihovim roditeljima, djedovima i bakama kako bi bio zanimljiviji i sigurniji. Mališani su, između ostaloga, predložili ugradnju pametnih klupa, kućice za knjige, igrala za veću djecu i slično“, kazali su iz Grada Samobora.


Komentari