Što donosi mirovinska reforma? Nikad teže u penziju, a ona nikad manja

FOTO: Press

Nova mirovinska reforma malo koga će oduševiti.

Hrvatska Vlada ima vremena do kraja travnja da Europskoj komisiji dostavi paket reformi kojima bi se trebale smanjiti kronične makroekonomske neravnoteže. Ključan korak u tom smjeru je mirovinska reforma koja će mnogo toga promijeniti. Jasno je da je hrvatski mirovinski sustav jedan od glavnih generatore makroekonomske neravnoteže, jer za isplatu mirovina u Zavodu godišnje nedostaje 15 milijardi kuna koje se redovito uzimaju iz proračuna.

Iako je u predizbornoj kampanji obećavano povećanje mirovinskih prava, kako sada stvari stoje, reforme će ići u drugom, restriktivnom smjeru u kojem se kretala u Vlada tihomira Oreškovića.

Može se pretpostaviti da će povećanje radnog vijeka na 67 godina stići ranije od planiranog, ali i zaoštrit će se kriteriji za odlazak u prijevremenu mirovinu, te će se ubrzati tempo izjednačavanja životne dobi za odlazak u mirovinu za muškarce i žene te sužavanje pogodnosti za beneficirani radni staž.

Ako ste rođeni nakon 1965. u starosnu mirovinu ćete sa 67 godina

Prema sadašnjem zakonu sa 67 godina bi se u punu mirovinu išlo tek od 2038. godine, ali po novim pravilima, rok za podizanje dobnre granice pomaknuo bi se na 2030. godinu. To znači da će duže raditi svi rođeni nako 1965. godne, a prijelazno razdoblje za muškarce moglo bi početi 2026. godine, od kada bi se radni vijek povećavao svake godine za šest mjeseci.

U isto vrijeme ubrzala bi se dinamika izjednačavanja mirovinskih uvjeta za žene i muškarce. Oni trenutno moraju napuniti 65 godina za stjecanje prava za punu starosnu mirovinu, dok žene moraju u 2017. godini napuniti 61 i devet mjeseci. S trenutnom dinamikom, izjednačili bi se 2030. godine.

Kako se planira ranije povećanje radnog vijeka, tako se i izjednačavanje uvjeta mora ubrzati. Sukladno tome, ženama će se radni vijek povećavati 6 mjeseci godišnje kako bi se do 2030. izjednačio s muškarčevim.

Prijevremena mirovina 30 posto niža

Dobna granica za prijevremenu mirovinu također bi se trebala podići, ali njezin iznos trebao bi se smanjiti. Muškarci trenutno u prijevremenu mogu s najviše 60 godina starosti i najmanje 35 godina staža. Žene to mogu s 56 godina i devet mjeseci, te s najmanje 31 godinom i devet mjeseci staža. Izjednačavanje ovih uvjeta trebalo bi nastupiti tek 2030. godine. Uvođenjem novih pravila ubrzat će se dinamika izjednačavanja i podići će se  starosna dob za dvije godine (na 62 godine), pa bi tako već 2030. i muškarci i žene u prijevremenu moži s minimalno 35 godina staža i 62 godine starosti.

Osim podizanja dobne granice, smanjivat će se i mirovinska osnovica. Prema trenutno važećem zakonu, prijevremenim umirovljenicima mirovina se smanjuje od 1,2 do 4,08 posto godišnje, ovisno o godinama staža. Tako se maksimalno kažnjavaju muškarci koji idu u mirovinu s 35 godina staža i 60 godina života, kojima se mirovina umanjuje za 20,4 posto u odnosu na punu.

Postotak smanjenja ubuduće će se povećati na razinu s usporedivim zemljama Europske unije u kojima se kreće od 3,6 do 7,5 posto po godini ranijeg umirovljenja. Ovo znači da bi mirovinska osnovica mogla biti smanjena za 30 posto.  Bez ovog umanjenja u prijevremenu mirovinu bi mogli oni s 41 godinom staža i 61 godinom starosti.

Teže do beneficiranog radnog staža

Mirovine s beneficiranim stažem dobivaju osobe zaposlene na teškim i za zdravlje opasnim zanimanjima. Europska komisija u svom izvješću konstatirala je da je 2016. napravljena analiza zanimanja s beneficiranim stažem, ali nije poduzeta nikakva racionalizacija, piše Tportal.

U Lijepoj našoj postoji s stotinjak zanimanja s beneficiranim radnim stažem, poput vojnika, policajaca, radnika koji rukuju opasnim kemikalijama i sl. Preporuka Europske komisije je da se reducira broj tih zanimanja, a da se određene kategorije (policajci, vojnici) potiče da ostanu zaposlene i nakon što ostvare mirovinska prava.

Jedno od rješenja je to da se beneficirani radni staž zamijeni profesionalnom mirovinom, pri čemu bi se utvrdilo do koje godine života je moguće raditi neki posao.


Komentari