Sindikati prijete tužbama zbog ‘prepolovljenih’ božićnica, Bandić: ‘Pa gdje Vam je obraz?!’

FOTO: Ivan Klindić

Predsjednica sindikata Čistoće Mirjana Kaltak jutros je gradonačelniku Milanu Bandiću otvoreno zamjerila neisplatu punog iznosa božićnice za zaposlenike Zagrebačkog holdinga. Maime, umjesto kolektivnim ugovorom predviđenih 2.880 kuna, isplaćeno im je 1.250 kuna.

“Pod cijenu svoje ostavke neću na to pristati i to ću dovesti do kraja”, kazao je Bandić.

“Ne znam s kim ste razgovarali, znam tko još uvijek zastupa i predstavlja Grad i to ću držati do kraja jer je to jedino pošteno i korektno. Drugo, moramo sjesti iza Tri kralja zajedno Holding i Grad, plaće učiniti transparentnima, poštena primanja i zajedničku sudbinu i Holdinga i Grada. Mislim da će većina ljudi to poduprijeti”, kazao je Bandić novinarima.

Mirjana Kaltak već je najavila i tužbe protiv Grada jer je prekršen kolektivni ugovor, a gradonačelnik Bandić ponovno je naglasio da djelatnici Holdinga ne mogu imati dvostruko veću božićnicu i regres od ostalih zaposlenika u Gradskoj upravi.

Kako neslužbeno doznaje HRT, isplata razlike do punog iznosa božićnice planirana je s plaćom za prosinac, odnosno do 6. siječnja, dok je gradonačelnik Milan Bandić u HRT-ovoj emisiji Zagrebi po Zagrebu rekao da razliku neće isplatiti ni po cijenu njegove ostavke.

“Znači, ne treba se poštivati temeljni kolektivni ugovor koji je potpisan”, istaknula je na početku Kaltak.

“Poštivat ćemo ga ako ćemo ga promijeniti. Ja vas razumijem. Moralna etika nalaže da nema dvije vrste djelatnika u gradu, ima samo jedna.  Ne možete vi imati 6.000 kuna, a mi imamo 2.500 kuna. Pa gdje Vam je obraz, molim Vas?!” upitao je Bandić predstavnicu sindikata Čistoće.

“Nema to veze s obrazom već s kolektivnim ugovorom. Nažalost, to je naša današnja svakodnevica. Krenulo se sa skupljanjem tužbi, potpisivanjem punomoći. Mi nakon 1.1. krećemo u utuženje. Tko će snositi strašno velike troškove vezano uz odvjetničke troškove? Vjerojatno Grad, Holding, a u konačnici svi mi građani Grada Zagreba i zaposlenici Zagrebačkog holdinga”, kazala je Mirjana Kaltak.


Komentari