Europska unija će financirati Aglomeraciju Velika Gorica

Projekt je prihvaćen te su ukupni planirani troškovi u iznosu oko 267,2 milijuna kuna (bez PDV-a) prihvatljivi za sufinanciranje od strane EU.

Nestrpljivo iščekivana, konačna potvrda (Completion Note) na projekt Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Velika Gorica izdana je od strane JASPERS-a, javljaju iz VG Vodoopskrbe.

Prema ocjenama JASPERS-a, projekt je prihvaćen te su ukupni planirani troškovi u iznosu oko 267,2 milijuna kuna (bez PDV-a) prihvatljivi za sufinanciranje od strane EU. Radi se o 67,6% sufinanciranja ukupnog projekta vrijednog pola milijarde kuna koji treba donijeti kanalizaciju u šire područje Turopolja, a bit će sufinanciran iz EU Operativnog programa Zaštita okoliša i održivost resursa.

Odmah po primitku Completion Notea najavljeno je kako će narednih dana stići poziv za prijavu projekta od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike nakon čega će uslijediti potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, Ugovora o sufinanciranju i Ugovora o partnerstvu.

Kako bi se ishodila konačna potvrda europskih stručnjaka na projekt, potrebno je bilo provesti detaljne pripreme te izraditi opsežnu dokumentaciju između čega Studiju izvodljivosti, Aplikaciju, Studiju utjecaja na okoliš, Rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš, ishođenje brojnih mišljenja i izjava nadležnih državnih tijela, rješavanje imovinsko pravnih odnosa na svim česticama kojima prolazi trasa cjevovoda te ishođenje svih lokacijskih i građevinskih dozvola.

“Ovaj dokument rezultat je predanog rada i mnogo uloženog truda i zato s ponosom ističem da je ovaj projekt spreman za realizaciju”, izjavio je direktor Stjepan Rak.


Komentari