Eko voće, uzgoj sira i brojnih proizvoda: Zagrebačka županija diči se mladim nadama hrvatske poljoprivrede

Zagrebačka županija

Nakon što je proglašen najboljim mladim poljoprivrednikom u Republici Hrvatskoj, tridesettrogodišnji Matija Cetinić Frankos iz Donjeg Laduča u općini Brdovec natjecat će se i za titulu najboljeg europskog mladog poljoprivrednika.

Priliku za prezentiranje svog OPG-a koji se bavi ekološkim uzgojem bobičastog voća dobit će na 4. Europskom kongresu mladih poljoprivrednika koji će se održati u listopadu ove godine u Bruxellesu – rečeno je danas na prijemu u Zagrebačkoj županiji.

Prijem je organiziran povodom sjajnog uspjeha mladih poljoprivrednika s područja Zagrebačke županije na Izboru najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika/ poljoprivrednice u Republici Hrvatskoj za 2017. godinu na kojem je Matija Cetinić Frankos osvojio prvo mjesto, dok su Jelena Grčević (26) iz Gradeca Pokupskog u općini Pisarovina i Marina Dobošić iz Žabnice (27) u općini Farkaševac ušle u izbor od 10 najboljih nositelja OPG-ova u Republici Hrvatskoj.

Čestitke im je u ime Zagrebačke županije uputio župan Stjepan Kožić. „Ponosimo se ovako vrijednim i sposobnim mladim ljudima koji mogu biti primjer mnogima. Raduje me što će upravo predstavnik Zagrebačke županije imati priliku konkurirati za titulu najboljeg EU mladog poljoprivrednika“, rekao je Kožić podsjetivši kako upravo Zagrebačka županija u usporedbi s drugim županijama ima najviše upisanih OPG-ova na svom području koji svojom kvalitetom itekako mogu konkurirati europskim proizvođačima. „Posebno smo orijentirani prema mladima i provodimo čitav niz mjera kako bismo ih zadržali na ruralnim prostorima“, naglasio je Kožić dodavši da je Županija samo ove godine ukupno za potpore poljoprivrednicima, poduzetnicima, obrtnicima, udrugama civilnog društva izdvojila 78 milijuna kuna.

Matija Cetinić Frankos zahvalio se Županiji na dosadašnjoj suradnji i pomoći te najavio daljnje planove za razvoj svog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. „Planiramo pokrenuti vlastitu web-stranicu kako bismo se izravno predstavili krajnjim korisnicima, odnosno kupcima, i na taj način prezentirali naše proizvode“, rekao je Cetinić Frankos čiji se OPG u najvećoj mjeri bavi uzgojem sibirske borovnice haskap.

Cesta sira

OPG Jelene Grčević bavi se uzgojem koza i proizvodnjom kozjeg mlijeka i sira zahvaljujući kojem su postali nezaobilazna postaja na Cesti sira zagrebačke regije, dok Marina Dobošić vodi OPG Tikvarići čija je primarna djelatnost uzgoj buča te proizvodnja bučinog ulja, namaza od buče i drugih prerađevina. „Nedavno smo predstavili naš nov proizvod – bučine sjemenke prelivene tamnom čokoladom, za koji predviđamo da će biti dobro prihvaćen od strane naših kupaca. Za njih uređujemo i kušaonicu na našem poljoprivrednom gospodarstvu, a uskoro ćemo otvoriti i svoju vlastitu prodavaonicu“, izjavila je Dobošić.


Komentari