Drugi krug u Zaprešiću, Svetoj Nedelji i Dugom Selu: Kožić ponovno župan Zagrebačke županije, Beljak uvjerljivo na čelu Samobora

Lokalni izbori u Zagrebačkoj županiji.

Stjepan Kožić novi je stari župan Zagrebačke županije čime će nastaviti vladavinu zelenim prstenom u petom mandatu. Nakon prošla dva mandata koja je odradio u koaliciji s HDZ-om u naredne četiri godine partneri će mu biti SDP-HNS- Laburisti pri čemu će njegovi zamjenici biti Hrvoje Frankić i Nadica Žužak, piše Zgprsten.

Kožić je dobio povjerenje 50,22 posto birača što mu je bilo dovoljno za pobjedu u prvom krugu ispred najvećeg konkurenta Vladimira Bregovića za kojeg je glasalo 26,88 posto birača. Iza su ostali Gordana Brcković (12,03 %) i Zvonko Kunić (6,67 %).

Lijeva koalicija (HSS-SDP-HNS-LABURISTI) dobila je najveće povjerenje i Skupštini s 37,01 posto. Iza njih su se smjestili; koalicija okupljena oko HDZ za koju je glasalo 27,95 posto birača, a u Skupštini će svoje predstavnike imati i Stranka rada i solidarnosti MB 365 (14,03 %), MOST (8,01 %) te Živi zid (5,67 %).

Krešo Beljak uvjerljivo pobijedio u Samoboru

Na čelu Samobora i u naredne četiri godine bit će dosadašnji gradonačelnik Krešimir Beljak (HSS-SDP) koji je Samobor vodio i u prethodne četiri godine.

Povjerenje za novi četverogodišnji mandat nakon više od 90 posto obrađenih biračkih mjesta dalo mu je 63,42 posto birača ili njih 8 037.

Debelo iza njega ostali su Vladimir Skendrović (HDZ) koji je dobio povjerenje 17,64 posto birača, Irena Franceković (Most) sa 7,64 posto podrške, Damir Skok (MB 365) za kojeg je glasalo 5,25 posto birača te Matija Đolo (Reformisti) kojem je svoj glas dalo 3,17 posto birača.

Lista HSS-SDP najjača je i u Gradskom vijeću s 52,58 posto podrške birača. Za HDZ je glasalo njih 19,40 posto, a iza su ostali MB 365 s 8,26 posto te Most sa 7,96 posto koji su također ušli u novi saziv Vijeća.

Drugi krug u Zaprešiću, Svetoj Nedelji i Dugom Selu

Nadalje, u Dugom Selu u drugi krug prolaze HDZ-ov Darijan Budimir i HNS-ov Nenad Panian, a u Svetoj Nedelji Damir Halužan i Dario Zurovac, dok se u Zaprešiću za čelno mjesto bore Željko Turk i Danijel Saić.

Brckovljani su u prvom krugu odabrali HSS-ovca Željka Funtaka, a Rugvica HDZ-ovog Matka Čička.


Komentari