Dodijeljeno tri mijuna kuna sustavu civilne zaštite Zagrebačke županije

FOTO: Facebook/ Vatrogasna postrojba Zagreb

Obilježava se Dan civilne zaštite.

U povodu obilježavanja Dana civilne zaštite, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić potpisao je s predstavnicima operativnih snaga sustava civilne zaštite Zagrebačke županije ugovore o dodjeli 2.992.000 kuna.

Čestitavši operativnim snagama sustava civilne zaštite njihov dan župan Kožić je poručio: „Svi vi svakodnevno se suočavate s brojnim opasnostima i svojom stručnošću hrabro reagirate na najbolji način, umanjujući ljudske i materijalne gubitke. Stoga smatram da nema boljeg načina da obilježimo vaš dan nego da vam osiguramo preduvjete da nastavite sa svojim besprijekornim radom“.

Tako će Zagrebačka županija financirati sustav zaštite od požara na području Zagrebačke županije s 2.842.000 kuna koje su dodijeljene Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije. Sredstva u iznosu od 80.000 kuna dodijeljena su Društvu Crvenog križa Zagrebačke županije za sufinanciranje opremanja županijskih interventnih timova. Za sufinanciranje redovite djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja – stanice Samobor osigurano je 25.000 kuna, a isti iznos dobit će i stanica Zagreb. Osigurana su i sredstva za sufinanciranje programa obuke potražnih pasa Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa i to u iznosu 20.000 kuna.

„Zahvaljujem u ime Vatrogasne zajednice svim sudionicima civilne zaštite na suradnji koja je odlična. Imamo srca i volje odraditi posao i nikad ne pitamo kakvo je vrijeme vani kada moramo pomoći“ – izjavio je Stjepan Ptiček predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije podsjetivši na angažman županijskih snaga civilne zaštite u vrijeme poplava koje su u više navrata zahvaćale područje Zagrebačke županije.

Ispred Državne uprave za zaštitu i spašavanje prijemu je nazočio Mario Vergar, voditelj Odjela za preventivne i planske poslove koji je istaknuo: „Suradnja sa Zagrebačkom županijom je izvanredna, ne samo na održavanju vježbi nego i u stvarnim situacijama“, dok je Ivica Radić iz Hrvatske gorske službe spašavanja izjavio kako će se sredstva utrošiti za nabavku nove opreme, poput dronova, jer u posljednje vrijeme upravo potrage čine 70% ukupnih intervencija.

Inače, Međunarodni dan civilne zaštite, obilježava se 1. ožujka kao dan koji je 1990. godine Glavna skupština Ujedinjenih naroda odredila kao Svjetski dan civilne zaštite, kao sjećanje na dan kada je 1972. počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi. U Republici Hrvatskoj Dan civilne zaštite, odlukom Vlade, obilježava se od 1992. godine.


Komentari