AFRIČKO PUTOVANJE MATEJE KARAVANIĆ: Učiteljica iz Velike Gorice pomaže djeci u Tanzaniji (FOTO)

VGdanas

Učiteljica iz Velike Gorice Mateja Karavanić pomaže djeci u Tanzaniji.

Velikogorička učiteljica Mateja Karavanić iz Gradića dio ljetnih praznika, prije nego što se vrati pred školske klupe pune đaka, zamijenila je obilaskom drugih škola i to u Tanzaniji. Ekskluzivno za VGdanas Mateja se javila s dojmovima iz ove daleke afričke zemlje.

“Odlučila sam se baš za Tanzaniju jer naša škola tamo stipendira jednog učenika u sirotištu i željela sam provjeriti ide li taj novac u pravom smjeru. Žao mi je što ga nisam mogla posjetiti, jer je to sirotište udaljeno dva dana vožnje, pa smo se odlučile posjetiti ostala sirotišta i druge škole gdje je situacija potpuno ista”, kaže Mateja koja se oduvijek htjela sama uvjeriti u život u afričkim zemljama.

Putem internet stranice Putoholičari povezala se s dvije djevojke s kojima dijeli iste interese, ubrzo su kupile avionsku kartu i 13. kolovoza stigle u Dar es Salam.

“Kako smo sletjele kasno navečer, prvi dojam, još iz zrakoplova, je bio: ” Ajme, pa ovdje ne postoji ulična rasvjeta!” Tada su nam bile jasne one zabrane izlaska poslije zalaska sunca. Ali, zabrana je vrijedila i zbog komaraca koji prenose malariju, kojih se može vidjeti iako je sušna sezona”, rekla je za VGdanas mlada učiteljica.

VGdanas
VGdanas

Vlastitim sredstvima djevojke su kupile hrpu radnih bilježnica, bojanki i drvenih bojica, a tamo kupuju slatkiše i nogometne lopte koje daruju lokalnoj djeci. Naime, u školi ima 850 učenika, a samo 11 učiteljica. U prvom razredu je oko 40 učenika u razredu, a u ostalima od 70 do 90 učenika. Nastava traje od 8 do 16, s time da imaju pauzu za ručak i odmor kada učenici mogu otići svojim kućama. Onima koji žive dalje, škola daje besplatnu hranu.

“Ovdje se družimo s lokalnim stanovništvom, jedemo njihovu hranu i ne idemo ni preko kakve agencije već putujemo lokalnim prijevozom koji traje satima. Zadržavamo se u nekom mjestu onoliko koliko nam odgovara u tom trenutku, a putujemo s njihovim lokalnim vodičima”, rekla je Mateja.


Komentari