WONDER WOMAN DOBILA OTKAZ: Nije više ambasadorica UN-a

theguardian.com

Zastupnik UN-a izjavio je kako Wonder Woman prestaje obnašati dužnost UN-ove počasne ambasadorice za osnaživanje žena i djevojaka.

Heroina je na ovoj poziciji samo dva mjeseca, a u tom periodu su bila brojna negodovanja u samim redovima UN-a kao i ljudi koji su potpisali peticiju da Ban Ki-moon, glavni tajnik, preispita ovu odluku te makne Wonder Woman s mjesta ambasadorice. Peticiju je potpisalo skoro 45. 000 ljudi, piše The Guardian.

“Iako su originalni kreatori možda imali namjeru da Wonder Woman predstavlja nezavisnu ratnicu koja će poslati feminističku poruku, stvarnost je takva da trenutni prikaz ovog lika predstavlja bjelkinju nerealnih proporcija i velikih grudi, oskudno odjevenu u usku, svjetlucavu odjeću.” pisalo je u peticiji. UN-ov zastupnik Jeffrey Brez izjavio je kako kampanje često koriste fiktivne likove koji ne traju duže od par mjeseci. Kao primjer naveo je imenovanje Angry Birdsa kao UN-ove izaslanike u borbi protiv klimatskih promjena, a njihova dužnost je trajala samo jedan dan.

Predstavnica DC Entertainmenta, Courtney Simmons izjavila je “Wonder Woman zauzima se za mir, pravdu i jednakost, a u proteklih 75 godina bila je motivirajuća sila za mnoge, kao što će to nastaviti biti i dugo nakon što prestane obnašati dužnost počasne ambasadorice.”


Komentari