Aleksandar Vučić: EU ima dvostruka mjerila kad su u pitanju Katalonija i Kosovo

foto: wikimedia.commons

Službeni Beograd podupire teritorijalnu cjelovitost Španjolske, ali Bruxellesu zamjera licemjernu politiku u usporedbi Kosova i Katalonije, poruke su najviših srbijanskih državnih dužnosnika poslije referenduma o neovisnosti španjolske pokrajine. 

“Sve što govorimo o dvostrukim mjerilima nikako ne treba protumačiti kao neku našu primjedbu na očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Španjolske, koja je naš veliki prijatelj i, za razliku od nekih drugih članica EU, nije priznala jednostrano proglašenu neovisnost Kosova”, poručio je u utorak srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.

On je naglasio kako je Srbiji žao zbog referenduma u prijateljskoj zemlji, ocijenivši da je to “jednostrani akt Katalonije, kao što je bio i jednostrani akt Kosova” te da se to otvaranje Pandorine kutije priznavanjem Kosova “neće zaustaviti na Srbiji”.

“Na primjeru Kosova je otvorena Pandorina kutija kad je poručeno: mogući su jednostrani potezi i tad ćete ovisiti o naklonosti velikih sila. Tu više nema međunarodnog prava, to je politika sile”, ocijenio je Dačić za Radioteleviziju Srbije.

Komentirajući stajalište Europske komisije o referendumu u Kataloniji srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je ocijenio kako je to primjer licemjerja svjetske politike.

“Pitanje svakog građanina Srbije Europskoj uniji danas je: kako to u slučaju Katalonije ne vrijedi referendum o neovisnosti, a u slučaju Kosova otcjepljenje može i bez referenduma”, rekao je predsjednik Vučić novinarima povodom ishoda referenduma u Kataloniji i stajališta EK da je to izjašnjavanje nelegalno.

‘Licemjerje svjetske politike’

Vučić je naglasio kako “Srbija podržava teritorijalni integritet prijateljske Kraljevine Španjolske… baš kao što je Španjolska poduprla i podupire teritorijalni integritet Srbije”, rekavši da je to pismom službeno potvrdio kralju Felipeu VI i španjolskom premijeru Marianu Rajoyu.

“Kako ste legalnim proglasili otcjepljenje Kosova čak i bez referenduma, i kako su 22 zemlje EU legalizirale to otcjepljenje rušeći temelje europskog prava, na kojem se temelji europska politika i politika EU”, zapitao je ranije Vučić na tiskovnoj konferenciji s grčkim predsjednikom Prokopisom Pavlopoulosom te ocijenio da se radi o “dvostrukim mjerilima i licemjerju svjetske politike”.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić priopćila je da će Vučić i srbijanska vlada uputiti pismo Europskoj komisiji i zatražiti od Bruxellesa da se “konačno izjasni vrijedi li za EU jedno međunarodno pravo, a neko drugo za sve ostale države koje nisu članice”.

Brnabić bi to pismo trebala uručiti dužnosnicima EU u Bruxellesu 10. listopada, kad je planiran njezin službeni posjet sjedištu Unije, a Srbija ga namjerava poslati i na adrese država koje su priznale Kosovo “kako bi im se postavila ista pitanja”.

U povodu referenduma o neovisnosti Katalonije u Srbiji postoje i drugačija politička mišljenja pa su tako na uredima Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u desetak gradova Vojvodine u nedjelju, na dan glasovanja, izvješene zastave Katalonije, a pojavili su se i grafiti „Vojvodina = Katalonija“, u znak potpore građanima koji u Kataloniji traže neovisnost.

 


Komentari