Ujedinjeno Kraljevstvo pokreće proceduru izlaska iz Europske unije

FOTO: Flickr

Smjernice za pregovore moraju odobriti šefovi država i vlada 27 država članica na summitu 29. travnja u Bruxelles.

Britanska premijerka Theresa May danas aktivira članak 50. Lisabonskoga ugovora o izlasku Ujedinjenoga Kraljevstva iz Europske unije, čime se službeno pokreće dvogodišnja procedura razdruživanja.

Oko podne po mjesnom vremenu May će izvijestiti britanski parlament o predavanju njezina pisma predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku kojim ga se službeno obavještava da je Ujedinjeno Kraljevstvo nakon više od 40 godina odlučilo napustiti Europsku uniju.

Kako javlja Reuters, europski dužnosnici očekuju da će predstavnik britanskog veleposlanstva pri EU-u osobno predati pismo koje se sastoji od nekoliko stranica Europskom vijeću. Očekuju da će pismo biti pozitivno intonirano u pogledu predstojećih pregovora i da će rezimirati 12 ključnih elemenata koje je May javno istaknula kao svoje glavne ciljeve.

May želi “jasan i čist” raskid s EU-om, pri čemu misli na napuštanje zajedničkog europskog tržišta kako bi mogla kontrolirati useljavanje građana iz drugih država članica EU-a, što je bio jedan od glavnih razloga za Brexit.

Kroz 48 sati Tusk će poslati ostalim državama članicama nacrt smjernica za pregovore s Londonom. Svoja stajališta o tome iznijet će na Malti gdje će sudjelovati na kongresu Europske pučke stranke (EPP).

Smjernice za pregovore moraju odobriti šefovi država i vlada 27 država članica na summitu 29. travnja u Bruxellesu. Glavni pregovarač s europske strane bit će Francuz Michel Barnier, a s britanske David Davis.

Pregovori započinju kada države članice u Vijeću u svibnju formalno odobre pregovarački mandat. Podsjetimo, Brexit je odlučen na referendumu 23. lipnja 2016. kada su Britanci s 52 posto glasova izabrali napuštanje EU.


Komentari