Terorizam i četnički pokret prijetnja sigurnosti BiH

foto: wikimedia.commons

Iako u Bosni i Hercegovini od početka 2016. nije bilo terorističkih napada, terorističke prijetnje i dalje postoje, a posebnu opasnost predstavljaju osobe koje su se vratile s ratišta u Siriji i Iraku i tamo se borile na strani ekstremističkih skupina, stoji u godišnjem izvješću Ministarstva sigurnosti BiH. 

U izvješću o stanju sigurnosti u 2016., upućenom Zastupničkom domu državnog parlamenta koji će ga razmatrati 25. listopada,,  stoji kako je u toj godini zbog povezanosti s terorizmom kazneno prijavljeno 25 osoba, dok je godinu dana ranije, kada su u BiH zabilježena tri teroristička napada, kazneno prijavljeno 30 osoba.

Bosanskohercegovačka policija je prošle godine provela pet operativnih akcija, u kojima je uhitila 14 osoba zbog sumnje da su povezane s terorizmom, navodi se u izvješću dostupnom na mrežnim stranicama parlamenta BiH.

U BiH trenutačno borave tri osobe koje su imale državljanstvo BiH, ali im je ono oduzeto, a smatraju se prijetnjom nacionalnoj sigurnosti zbog veza s terorizmom. Riječ je o Sirijcu, Iračaninu te Egipćaninu, koji je još 2002. prebačen iz američkog zatvora Guantanamo na Kubi, a u BiH su ga poslali jer mu tamo živi obitelj.

Sva trojica pod nadzorom su sigurnosnih službi.

Ministarstvo sigurnosti BiH u izvješću ističe kako je tijekom 2016. zabilježen odlazak samo jedne osobe iz BiH u Siriju i to radi sklapanja braka s osobom koja je državljanin Srbije.

Prestao odlazak na sirijsko-iračko ratište, no vrbovanje se nastavlja

Ministarstvo je također ustvrdilo kako je riječ o “faktičkom prestanku” odlaska na sirijsko-iračko ratište, što opisuju kao rezultat opsežnih mjera uvedenih u ranijem razdoblju, uključujući strogi nadzor nad sumnjivim osobama te provjere na granicama, ali i pojačanog vojnog pritiska na terorističku organizaciju Islamska država (IS).

Unatoč toj činjenici, kako se navodi u izvješću sigurnosnih službi, u BiH i dalje postoji izraženo “verbalno zanimanje” za mogući odlazak u Siriju i Irak jer i dalje postoje brojni zagovornici takvih ideja, iako oni za sada ne poduzimaju nikakve konkretne korake. Procjena je kako je to još jedno upozorenje koliko je dubok problem radikalizacije koja je u proteklim godinama imala za cilj i brojne osobe iz BiH.

Policija u BiH nema podatke koji bi ukazivali kako povratnici sa sirijsko-iračkog ratišta planiraju nasilne akcije, no ocjenjuje kako su oni i dalje značajan sigurnosni izazov za državu.

“Manji broj povratnika sa sirijskog ratišta su vrlo agresivni sljedbenici i promicatelji ideologije Islamske države, što može predstavljati ozbiljniju sigurnosnu prijetnju u predstojećem razdoblju”, navedeno je u ovom dokumentu.

U izvješću Ministarstva sigurnosti BiH navedena je i ocjena kako potencijalna opasnost prijeti i od pripadnika tzv. paradžemata, koji su odbili poziv Islamske zajednice za raspuštanje ili integriranje u zakonite strukture.

Takve paralelne vjerske zajednice, koje okupljaju uglavnom salafite, ocijenjene su kao “žarišta ekstremizma i radikalizma”.

U tom kontekstu spomenuti su i propagandni pozivi simpatizerima IS-a u BiH i na cijelom Balkanu da, ukoliko već ne mogu putovati u Siriju i Irak, samostalno provode terorističke napade u zemljama u kojima žive.

Ministarstvo sigurnosti BiH navodi kako postoje podaci i o državljanima te zemlje koji se u Siriji kao plaćenici bore u redovima vojske Bashara al-Asada te o onima koji ratuju u Ukrajini, no uz to nisu navedene nikakve brojke.

U izvješću je navedena i ocjena kako uz vjerski ekstremizam prijetnju sigurnosti u BiH predstavlja i “etnički/nacionalni ekstremizam”. Pri tom je izrijekom spomenuto postojanje nekoliko “ravnogorskih pokreta” koji zagovaraju četničku ideologiju iz Drugog svjetskog rata, a pozivaju na nacionalnu i vjersku mržnju te niječu opstojnost BiH kao države.

 


Komentari