Švedska mafija u svojim krvavim obračunima koristi oružje iz Hrvatske

Yahoo News

U Švedskoj je jedna od glavnih tema rat kriminalnih bandi. Sukob je toliko eskalirao da dio oporbe traži da se vojska uključi. Ovu opciju premijer Löfven nije u potpunosti isključio, ali je izjavio kako će prvo istražiti sve druge mogućnosti i pooštriti zakone.

Prošle godine ubijeno su čak 43 osobe u ovim sukobima, a najčešće se ubojstva dogode na javnim mjestima. Oružja koja se koriste u ovim sukobima uglavnom su s Balkana. Lokalna policija objavila je izvještaj prema kojemu ta zemlja ima šezdeset nesigurnih zona u kojima kriminalci ratuju s državom.

Švedski mediji objavili su istraživačku priču u kojoj opisuju način na koji ova oružja dolaze s Balkana u Švedsku. Švedski reporteri bili su na licu mjesta u Banjoj Luci i tamo im je policija Republike Srpske pokazala oružja koje su bile na putu za Skandinaviju.

Dodali su kako je Švedska najveće tržište u Europi za oružje s Balkana. Dodali su kako postoji dobro uhodana organizacija koja trguje oružjem u Švedskoj, piše Večernji list.

2014. godine na hrvatsko-slovenskoj granici zaustavljen je transport oružja. Akcija je bila rezultat suradnje Švedske, Slovenske, Hrvatske i BiH policije. Akcija je bila katastrofalna u pravnom smislu, jer je samo jedna osoba osuđena i to na svega tri mjeseca zatvora.

Nedavno je zaustavljena jedna osoba koja je putovala autobusom za Malmö. U posjedu je imala 36 ručnih bombi, tri automatske puške, 7 pištolja, stotine metaka i jedna nagazna mina. Švedski novinari istražili su ovaj slučaj i otkrili kako je osoba najvjerojatnije samo prevozila oružje, a poznanici su tvrdili kako je čak i prevarena te nije znala što se nalazi u torbama. Trebao je odvesti oružja osobi koja živi na različitim adresama na jugu Švedske, a poznata je policiji te je u više istraga nerazriješenih ubojstava.

Oružje dolazi u Malmö iz Danske preko mosta Öresundsbro. Zatim se predaje bandama za rat u dva najveća Švedska grada: Göteborgu i Stockholmu. U prijevozu navodno sudjeluju i hrvatski državljani, a švedski mediji odradili su razgovor s jednim Hrvatom. On im je rekao kako se oružje obično skriva kod djevojaka ili prijatelja koji nisu na meti policije.

U hrvatskoj policiji tvrde kako je naša granica gotovo neprobojna i kako sigurno oružje ne prolazi kroz hrvatsku, pogotovo zbog schengenske evaluacije.


Komentari